Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Politiskie līderi aicina uz mieru Ziemeļīrijā

Lojālistu politiskie līderi otrdien aicinājuši pārtraukt vardarbīgos protestus Ziemeļīrijā pēc tam, kad pirmdienas vakarā notika uzbrukums policijas automašīnai, kas atradās pie Lielbritānijas parlamenta locekles Naomi Longas biroja Belfāstā.

Ziemeļīrijas galvaspilsētā un citviet reģionā nedēļu turpinās Lielbritānijas lojālistu rīkotas demonstrācijas un grautiņi, ko izraisīja lēmums, ka turpmāk Lielbritānijas karogs virs Belfāstas mērijas ēkas plīvos tikai noteiktās dienās, nevis visu gadu.

Apkauno karogu

Aptuveni desmit cilvēku pirmdienas vakarā ieleca pie N. Longas biroja novietoto nemarķēto policijas automašīnu, kurā atradās policiste, izdauzīja tās aizmugurējo stiklu un iemeta degbumbu. Par laimi, likumsardzei izdevās izkļūt no mašīnas bez nevienas skrambas.

Policija patrulēja pie ēkas kopš pagājušās nedēļas, kad N. Longa saņēma nāves draudus, jo viņas pārstāvētais politiskais spēks Alianses partija izšķīra balsojumu par Lielbritānijas karoga izkāršanu virs rātsnama.

Policija uzbrukumu savai kolēģei uzskata par slepkavības mēģinājumu un tur aizdomās lojālistus. «Tas bija plānots mēģinājums nogalināt policijas virsnieku. Tas apdraudēja arī citu sabiedrības locekļu dzīvību, un tikai laimīgas sakritības dēļ neviens necieta,» paziņoja Ziemeļīrijas policija.

Ziemeļīrijas premjerministrs un lielākās lojālistu partijas - Demokrātiskās Unionistu partijas - līderis Pīters Robinsons uzbrukumu policistei nodēvēja par terora aktu: «Maskās tērptie cilvēki, kuri ir atbildīgi par notikušo, nerīkojās Lielbritānijas karoga aizstāvības vārdā. Viņi tam nodarīja kaunu.»

N. Longa uzskata, ka uzbrukuma mērķis bija iebiedēt viņu, un izteica cerību, ka Ziemeļīrijā vistuvākajā laikā iestāsies miers. «Ja Ziemeļīrija vēlas virzīties uz priekšu, mums ir jāievēro likuma vara un jāciena demokrātiskais process. Mums tas ir nepieciešams nekavējoties, pirms nav zaudēta kāda dzīvība,» viņu citē Sky News.

Aizstāv savu identitāti

Vismaz 29 policisti ievainoti, bet 38 cilvēki arestēti protestos un grautiņos, kas Ziemeļīrijā izcēlās pēc tam, kad 3. decembrī Belfāstas pilsētas padomes balsojumā vairākums deputātu atbalstīja, ka turpmāk Lielbritānijas karogs virs institūcijas ēkas plīvos tikai 20 dienu gadā.

Lēmums izraisīja dusmas lojālistos, kuri uzskata, ka Ziemeļīrijai ir jāsaglabā cieša saikne ar Lielbritāniju. Viņi argumentē, ka Lielbritānijas karogs virs Belfāstas mērijas ēkas ir plīvojis desmitiem gadu un tā tam ir jāpaliek arī turpmāk. Lojālisti arī uzsver, ka Lielbritānijas karogs ir svarīgs viņu identitātes simbols, un baidās, ka nacionālisti vēlas iznīdēt viņu kultūru Ziemeļīrijā.

Lojālisti visvairāk ir vēlējušies izrēķināties ar Alianses partiju, jo tieši tās deputātu balsis palīdzēja pieņemt lēmumu, kuru atbalstīja lielākās nacionālistu partijas Sinn Fein un Ziemeļīrijas Sociāldemokrātu un leiboristu partija.

Nacionālistu partijas līdz šim ir saņēmušas krietni mazāku devu kritikas, neskatoties uz to, ka sākotnēji tās ierosināja turpmāk vispār neizkārt Lielbritānijas karogu virs mērijas ēkas. Tieši Alianses partija piedāvāja kompromisa variantu par karoga izkāršanu noteiktās dienās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits