Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Postošie 11.septembra terora akti radījuši arī virkni konspirācijas teoriju

Pirms desmit gadiem ASV notikušo 11.septembra terora aktu postošais apmērs radījis arī virkni konspirācijas teoriju, tās piekritējiem apšaubot izmeklētāju oficiālos ziņojumus.

Pastiprinātos drošības apstākļos svētdien ASV notiek piemiņas pasākumi, godinot traģisko 11.septembra uzbrukumu upurus.

Piemiņas ceremonijas, atceroties gandrīz 3000 upuru, kuri gāja bojā 2001.gada 11.septembra teroraktos, notiek gan Ņujorkā un Pentagonā, gan Šenksvilā Pensilvānijas pavalstī, kur klajā laukā nogāzās ceturtā teroristu nolaupītā lidmašīna.

11.septembra teroraktos kopumā dzīvību zaudēja 2977 cilvēki, 2753 no tiem gāja bojā Ņujorkā, 184 Pentagonā, bet vēl 40 Šenksvilā.

Kā liecina nesenas sabiedrības domas aptaujas, 15% amerikāņu netic oficiālajam izskaidrojumam, ka terora aktos vainojams starptautiskais teroristu grupējums "Al Qaeda", uzskatot, ka ASV valdība iesaistīta plašākā konspirācijā.

Piecas populārākās 11.septebra terora aktu teorijas apšauba oficiālo skaidrojumu par Pasaules tirdzniecības centra Dvīņu torņu un septītā debesskrāpja sabrukšanu, uzbrukuma Pentagonam apstākļus un ASV armijas nespēju pārtvert nolaupītās lidmašīnas.

Viena no konspirāciju teorijām ir saistīta ar jautājumu, kāpēc pasaulē spēcīgākie gaisa spēki nespēja pārtvert nevienu no četrām nolaupītajām lidmašīnām.

Konspirāciju teoriju autori uzskata, ka toreizējais ASV viceprezidents Diks Čeinijs deva rīkojumu armijai nereaģēt un nepārtvert lidmašīnas.

Oficiālajā izmeklēšanas ziņojumā teikts, ka tā bija ārkārtīgi neparasta situācija ar vairākām vienlaikus nolaupītām lidmašīnām, pielietojot vardarbību. Turklāt nolaupītajām lidmašīnām tika atslēgts transponders, kas automātiski identificē lidmašīnu.

Izmeklēšanas ziņojumā teikts, ka starp civilās aviācijas satiksmes kontroles dienestu (FAA) un armiju nenotika komunikācija, turklāt militārais gaisa telpas uzraudzīšanas aprīkojums bija novecojis un Aukstā kara iespaidā bija paredzēts ienaidnieka meklēšanai virs okeāniem.

Otra konspirāciju teorija ir saistīta ar Dvīņu torņu ātro sabrukšanu pēc stundu vai divu ilga ugunsgrēka dažos ēkas stāvos.

Konspirāciju teorijas piekritēji uzskata, ka debesskrāpji tika iznīcināti ar kontrolētiem sprādzieniem. Viņi norāda uz straujo ēkas sabrukumu aptuveni desmit sekunžu laikā pēc salīdzinoši īsiem ugunsgrēkiem - 56 minūtes otrajā Pasaules tirdzniecības centrā un 102 minūtes pirmajā Pasaules tirdzniecības centrā. Izskanējušas arī ziņas par sprādzieniem ēkās brīdi pirms ēku sabrukšanas.

Pēc Nacionālās standartu un tehnoloģijas institūta veiktās apjomīgās izmeklēšanas izdotajā oficiālajā ziņojumā teikts, ka lidmašīnas, ietriecoties ēkās, nodarīja būtiskus bojājumus balsta kolonām, kā arī sarāva ugunsdrošības izolāciju.

No lidmašīnām debesskrāpjos ielija aptuveni 40 000 litru aviācijas degvielas, kas izplatījās pa daudziem stāviem un aizsāka plašu ugunsgrēku. Liesmu radītais karstums sasniedza līdz 1000 grādus pēc Celsija skalas, izraisot stāvu nosēšanos un perimetra balstu saliegšanos, kas radīja sprādzieniem līdzīgus trokšņus.

Stāvu brukšana radīja dinamisku kravu, kā masa krietni pārsniedza balsta kolonu izturību. Stāviem sabrūkot, pa logiem ar lielu spēku ārā lidoja atlūzas.

Kontrolēti sprādzieni ēku nojaukšanai vienmēr detonēti no apakšas uz augšu, taču Pasaules tirdzniecības centra torņi sāka brukt no augšas.

Pārmeklējot drupas, tajās netika atrastas nekādas sprāgstvielu pēdas, kā arī ēkas nesošajās kolonās netika atrastas pazīmes par iepriekšējiem iegriezumiem, kas parasti tiek veikti kontrolētās ēku demolācijās.

Trešā populārākā konspirāciju teorija saistīta ar uzbrukumu Pentagonam, radot jautājumus, kā amatierim pilotam varēja izdoties ar pasažieru lidmašīnu veikt sarežģītu manevru un ietriekties pasaules spēcīgākās armijas galvenajā mītnē 78 minūtes pēc pirmajām ziņām par lidmašīnas nolaupīšanu, turklāt neatstājot aiz sevis nekādas pēdas.

Pēc konspirāciju teoriju piekritēju domām, uzbrukumā Pentagonam netika izmantota komerciālā lidmašīna "Boeing 757", bet gan raķete, maza lidmašīna vai bezpilota lidmašīna. Tā kā pierādījumi apliecina "American Airlines" lidmašīnas ietriekšanos ēkā, aizdomas vērstas uz lidmašīnas veikto manevru sarežģītību, izsakot minējumus, ka lidaparātu kontrolējušas militārpersonas, nevis "Al Qaeda" teroristi.

Oficiālie dati liecina, ka Pentagonā tika atrasts lidmašīnas vraks, ieskatot "melnās kastes". Kaut arī sākotnējos videomateriālos lidmašīnas vraks nav izšķirams ēkas drupās, pieejami daudz videoierakstu un fotogrāfiju, kurā ir redzams lidmašīnas vraks, kā arī liecības par lidaparāta trajektoriju, kā nolauzti apgaismes stabi.

Pentagonā atrastas apkalpes un pasažieru mirstīgās atliekas, kas identificētas pēc DNS analīzēm, kā arī daudzi aculiecinieki redzēja lidmašīnas ietriekšanos Pentagona ēkā.

Vēl viena konspirācijas teorija saistīta ar nolaupītās "United Airlines" lidmašīnas nogāšanos laukā Šenksvillā, Pensilvānijas štatā, kur, pēc skeptiķu domām, redzamā postaža bija pārāk maza tādam notikumam.

Konspirāciju teoriju piekritēji uzskata, ka lidmašīna notriekta ar raķeti un tāpēc tā saira gaisā, atlūzām izkaisoties lielā platībā.

Oficiālajam ziņojumam pievienotajās fotogrāfijās skaidri redzams lidmašīnas vraks, kā arī dati lidmašīnas kabīnes apliecina, ka nolaupītās lidmašīnas pasažieri mēģinājuši pārvarēt teroristus, kas pēc tam apzināti nogāza lidmašīnu.

Sākotnējās teorijas, ka lidmašīnas atlūzas izkaisītas vairāku kilometru rādiusā, izrādījās nepatiesas. Apkārtnē aptuveni divu kilometru rādiusā vējš bija iznēsājis vieglus materiālus, kā papīrus un izolācijas materiālus.

Turklāt ASV armija nebija devusi rīkojumu gaisa spēkiem notriekt komerciālo lidmašīnu.

Vēl viena skeptiķu teorija saistīta ar Pasaules tirdzniecības centra septītās ēkas sabrukšanu, konspirāciju teoriju piekritējiem norādot, ka šajā debesskrāpī neviena lidmašīna nebija ietriekusies, bet neviens cits debesskrāpis ugunsgrēka dēļ nekad nav sabrucis.

Īpašu uzmanību skeptiķi pievērsuši debesskrāpja simetriskajai sabrukšanai, kas turklāt notikusi ļoti ātri.

Nacionālais standartu un tehnoloģijas institūts trīs gadus ilgā izmeklēšanā secināja, ka ēka sabruka septiņas stundas ilgušo nekontrolēto ugunsgrēku dēļ, ko izraisīja Ziemeļu torņa sabrukšana.

Dvīņu torņu sabrukšana arī apturēja ūdens padevi ugunsdzēšanas sistēmai, turklāt drupās nav atrastas nekādas spridzekļu pēdas.

Top komentāri

vašingtons
v
Cik zemai jābūt spriestspējai un pašcieņai, lai pieņemtu kā patiesu 9/11 oficiālās komisijas ziņojumu, un oficiālā līmenī klusētu par apzinātu cilvēku upurēšanu politisku mērķu vārdā. Nožēlojami. Gars, kas radīja šo brīvo zemi, tajā vairs nevalda.
Pankūka
P
Pankūka teorija viens stāvs uzrita uz nākamā. rezultātā dvīņu torņu sabrukums. ASV un viņi draugi ļoti ērti ignorē faktu ka katrā tornī bija 42 "central core" vertikāli koloni. Vai tad tie tika arī saspiesti? kas bija ar tiem eksplosīviem dvīnu pagrabos. Lidmāsinu degviela var maksimāli sasniekt tikai 825 C , bet strukualais dzels ir izturīgs līdz 1525 C grādiem. Muļkīgi spriest tās augstās temperatūras izkausēja to strukualo dzels. Un, furthermore, tie melnie dūmi liecina ka ugunsgrēks nebija "karsts" Katrs 11. skolnieks zina ka melnie dūmi ir pazīme īncomplete combustion" un tā nav karst liesma: daudz mazāk par 825 C grādiem Un ko darija tie cilvēki tieši kur "lidmašīns ielidoja dvīņu torņos
jurciks
j
Lai uzzinātu, kas to izdarīja ir jāatbild uz jautājumiem: 1. Kam tas bija izdevīgi, jeb kurš pēc tā visa ieguva lielāko labumu? 11. septembra terora aktus izmantoja kā atrunu iebrukumam Afganistānā un, kas vēl svarīgāk, vēlākam uzbrukumam Irākai. Izmantojot Amerikāņu bailes, tika iestāstīts, ka Irāka(viena no pasaules ar naftu bagātākajām valstīm) bija saistīta ar Al Qaeda. Paskatieties, kas tagad notiek arābu valstīs. Domājams, ka viens no lielākajiem mērķiem ir Irānas "atbrīvošana" pārņemšana savas ietekmes zonā. 2. Kurš ko tādu varēja noorganizēt? Arābi, kuri trennējās uz privātajām lidmašīnām un pēc instruktoru atzinuma, ar ļoti vājām sekmēm. Kā ASV varēja netraucēti nozagt 4 lidmašīnas? Building 7 atradās izmeklēšanas materiāli no lielām lietām. Kādi spēki varēja liegt notriekt šīs lidmašīnas, jo to izlidošanas laika starpība nebija 30 minūtes. No lidmašīnām Pensilvānijā un Pentagonā nepalika nekādu pēdu. Uz Pentagonu bja vērstas daudzas novērošana kameras- nekāds videoieraskts, lai atspēkotu sazvērestības teorijas nav parādīts. Daudzus tamlīdzīgus jautājumus uzdod daudz ASV pilsoņu un atbilžu nav. Tam kā miljoniem cilvēku var "sapūderēt smadzenes" parāda Kenedija slepkavība. Nofilmētajā videolentē skaidri redzams, ka lode, kas norauj pusi no galvaskausa trāpa no priekšas. Oficiālā versija, ka šauts no aizmugures. Melus atkārto tik ilgi un bezkaunīgi, ka "aitas" tam notic. Par 11/09 - diemžēl priekš mums visiem tas viss ļoti nelabi ož un racionālu un loģisku argumentu tam, ka tas bij "inside job" ir daudz vairāk...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits