Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Rumānijas parlamenta vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi valdošā koalīcija

Svētdien aizvadītajās Rumānijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvusi valdošā koalīcija, liecina pirmdien publiskotie vēlēšanu rezultāti.

Kā liecina dati pēc balsu apkopošanas četrās piektdaļās iecirkņu, premjerministra Viktora Pontas vadītā Liberālsociālā savienība (USL) ieguvusi teju 60% balsu. "Mēs to varam dēvēt par pārliecinošu uzvaru, USL būs netipiski liels vairākums," secina politikas zinātnes profesors Aleksandrs Radu.

Tikmēr Labējā Rumānijas savienība, kas apvieno prezidenta Trajana Basesku nometnei tuvu stāvošas partijas, ierindojusies otrajā vietā ar nepilniem 17% balsu. Vēlētāju aktivitāte sasniedza vien 41,6%.

Sagaidāms, ka USL, kas apvieno sociāldemokrātus, liberāļus un nelielo Konservatīvo partiju, jaunajā parlamenta sasaukumā būs absolūtais vairākums. "Tas rada satraukumu, jo USL vasarā parādīja tendenci sagrābt absolūto varu," brīdina sociologs Mircja Kivu. Arī citi analītiķi ir vienisprātis, ka politiskais saspīlējums Rumānijā tuvākajā laikā tikai pieaugs.

Ponta jau svētdien paziņoja, ka ir gatavs vadīt nākamo Rumānijas valdību, kas būšot proeiropeiska un uz NATO orientēta. Taču Basesku, kuram oficiāli jāizvirza nākamais premjerministrs, vairākkārt atzinis, ka varētu noraidīt Pontas atkārtotu apstiprināšanu šajā amatā.

Radu gan šādu prezidenta ieceri asi nosoda. "Ja prezidents atsakās apstiprināt Pontu pēc tik nepārprotamas uzvaras vēlēšanās, politiskā krīze tiks pagarināta," brīdina eksperts. "Tam būs graujošas sekas uz valsti, kuru jau smagi skārusi ekonomikas krīze."

Šādam viedoklim tīmekļa laikraksta vietnē Gandul pievienojas arī Florins Negrutiju, rosinot Basesku apstiprināt Pontu premjerministra amatā. "Tagad prezidentam Basesku ir jāgādā, lai pāreja notiktu gludi un raiti," uzsver Negrutiju. "Ponta tagad var izvēlēties, vai kļūt par jauno [Ungārijas premjerministru] Viktoru Pontu, kādu, kurš no Eiropas bēg kā no mēra, vai arī ievērot Eiropas noteikumus, pat tad, ja tas nozīmētu zaudēt popularitāti savā valstī," raksta Negrutiju. Basesku vēlēšanu iznākumu vēl nav komentējis.

Šīs bija pirmās Rumānijas vēlēšanas, kopš USL ierosināja prezidenta Basesku impīčmenta procedūru. Jau ziņots, ka 29.jūlijā notikušajā prezidenta Basesku impīčmenta referendumā saskaņā ar oficiālajiem datiem piedalījās mazāk nekā puse vēlētāju, kas nozīmē, ka tas nav uzskatāms par notikušu, un Rumānijas Konstitucionālā tiesa pasludināja referendumu par spēkā neesošu.

Neskatoties uz pārliecinošos uzvaru nule kā notikušajās vēlēšanās, USL arī turpmāk nāksies dalīt varu ar Basesku, kura pilnvaru termiņš beigsies tikai 2014.gadā. Ponta atzinis, ka pēc mēnešiem ilgās politiskās ķildošanās "Rumānijai tagad nepieciešams miera periods". "Mums jāpārvar politiskie cīniņi, naids un atriebība," uzrunājot savus atbalstītājus, paziņojis Ponta.

Analītiķi un investori aicina politiķus nodrošināt politisko stabilitāti valstī, kas ir otra nabadzīgākā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts aiz Bulgārijas. Šobrīd Rumānijas tautsaimniecība cenšas atgūties no sāpīgajiem taupības pasākumiem. Vidējā mēnešalga šobrīd valstī ir 350 eiro (245,98 lati), bet aptuveni trīs miljoni rumāņu labāku dzīves apstākļu un darba vietu meklējumos devušies uz ārvalstīm. Kā liecina prognozes, 2012.gadā valsts tautsaimniecība pieaugs par 0,7%. Tuvākajos mēnešos Rumānija cer vienoties ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par jaunu aizdevumu.

Tikmēr telekanāla OTV īpašnieks Dans Diakonesku, kurš jaunizveidoto populistisko partiju bija nosaucis savā vārdā un pirms vēlēšanām veica aktīvu kampaņu, cerot gūt panākumus no sabiedrības vilšanās tradicionālajās partijās, zaudējis cīņu ar Pontu par deputāta vietu Tiorgužiu vēlēšanu apgabalā. Tomēr viņa partija ar 14% balsu ierindojusies trešajā vietā. Diakonesku solījis 200 000 eiro (140 560 latus) ikvienam rumānim, kurš uzsāks jaunu biznesu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits