Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Ziemeļkorejas kuģis Man Gyong Bong ostā Vladivostokā

Sankciju nospiesto Ziemeļkoreju apgādā kontrabandisti no Krievijas

Apejot Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas, kurām nu ar pieaugošu apņēmību pievienojas arī Phenjanas nozīmīgākā sabiedrotā Ķīna, izolēto valsti ar vitāli svarīgām izejvielām un precēm sākuši apgādāt kontrabandisti no Krievijas, vēsta The Washington Post.

Kopš Ziemeļkoreja šogad uzņēma noteiktu kursu uz strauju savas kodolprogrammas un ballistisko raķešu programmas attīstību, tostarp veicot arī kodolizmēģinājumus, ignorējot ANO Drošības padomes rezolūcijas, bargākas kļuva arī pret Ziemeļkoreju noteiktās sankcijas, tostarp no Ķīnas puses. Piemēram, pēc februārī veiktā ballistiskās raķetes izmēģinājuma Ķīna noteica ogļu embargo, proti, pārtrauca iepirkt no kaimiņvalsts ogles, kas ir viena no galvenajām Ziemeļkorejas eksporta precēm un svarīgs ienākumu avots valsts trauslajai ekonomikai.

Savukārt pēc nupat veiktā ūdeņraža bumbas izmēģinājuma ANO Drošības padome, kuras sastāvā kā pastāvīgās locekles ir arī Krievija un Ķīna, vienbalsīgi pieņēma jaunas sankcijas pret Kima Čen Una režīmu

Kā vēsta aģentūra LETA, Vašingtona sākotnēji bija piedāvājusi bargākas sankcijas, tomēr Krievijas un Ķīnas spiediena rezultātā pārstrādāja rezolūcijas projektu, atsakoties no prasības noteikt pilnīgu naftas embargo Ziemeļkorejai un iesaldēt tās līdera Kima aktīvus.

Sankcijas tomēr paredz aizliegumu importēt Ziemeļkorejas tekstilizstrādājumus, piegādāt tai dabasgāzi, nosaka griestus pārstrādāto naftas produktu piegādēm un ierobežo naftas piegādi pašreizējā apjomā.

Tikmēr esošo saspīlējumu savu kabatu papildināšanai nolēmuši izmantot Krievijas uzņēmēji. Jau kopš pavasara novērots pieaugums tankkuģu satiksmes intensitātē starp Vladivostoku un Ziemeļkorejas ostām. Galvenās preces - degviela, kuru Ziemeļkoreja pati nespēj iegūt un saražot pietiekamā daudzumā, kā arī rūda un luksus preces. ASV dienesti, kuri uzrauga sankciju ievērošanu, paziņojuši, ka šīs tirdzniecības realizēšanai Krievijas biznesmeņi izveidojuši milzīgu fiktīvu uzņēmumu tīklu, lai slēptu darījumus un atmazgātu naudu. 

"Ķīna ierobežo naftas produktu piegādes, un Ziemeļkoreja nu vēršas pie Krievijas," The Washington Post citē kādu ASV amatpersonu, kura darbojas šādu kontrabandas operāciju izmeklēšanā: "Kolīdz viņiem "nogriež" piekļuvi primārajam piegādātājam, viņi meklē (naftu) kaut kur citur." 

ASV jau iepriekš pārmeta Krievijai, ka tās uzņēmēji nodrošina Ziemeļkoreju ar nepieciešamo, lai Kima režīms spētu pārciest sankciju sekas.

"Krievija nu ir šī laukuma spēlētājs. Ķīniešiem Ziemeļkorejas izdarības var būt apnikušas, tāpēc viņi ir gatavi darīt vairāk, lai palielinātu spiedienu, bet nav skaidrs, vai Krievija ir gatava darīt to pašu," paudis bijušais ASV Valsts kases departamenta darbinieks un domnīcas Foundation for Defense of Democracies pārstāvis Entonijs Rudžiero.

Jāatgādina, ka oficiālā Maskava uzskata - papildu sankcijas situāciju neuzlabošot. "Mums nevajadzētu vadīties pēc emocijām un iedzīt Ziemeļkoreju stūrī," preses konferencē pēc tikšanās ar Dienvidkorejas prezidentu paudis Kremļa saimnieks Vladimirs Putins.

Top komentāri

Julja
J
Tas tikai nozime to, ka pret Krieviju visai civilizetajai pasaulei ir janosaka papildu sankcijas, ja Krievija tabalsta so banditisko rezimu.
Tåds viegls weekend(a) smīniņš uzra
T
Rietumu uzliktās sankcijas pret ZK ir tikai psiholoģisks karš. Praktiski tām nules vērtība. ZK izmanto Ķīnas valūtu un sadarbojas ar tās kompānijām. ZK ir labi sagatavota šādām ASV provokācijām un zinās kā apiet sankcijas.
Ezis
E
Nekādas sankcijas Ziemeļkoreju neapturēs, tikai vēl vairāk motivēs iegūt kodolieročus. Tas ir strupceļš.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits