Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Slaktiņš Ņūtaunā maina amerikāņu attieksmi pret ieročiem

Demokrātu aicinājumiem pastiprināt ieroču kontroles likumu ASV pievienojušies arī atsevišķi republikāņu politiķi, viešot stingrāku regulējumu atbalstītājiem cerības, ka slaktiņš Konektikutas štata Ņūtaunas pilsētas pamatskolā mainīs ieroču politiku valstī.

Kā uzsvēris AP, vairāki republikāņu «smagsvari», kas varētu apturēt stingrākas likumdošanas ieviešanu, solījuši jau tuvākajā laikā rosināt debates par likummaiņu. Daļa republikāņu joprojām atturas pieslieties likummaiņai, uzsverot, ka vairāk uzmanības jāpievērš cilvēkiem ar garīgās veselības problēmām, nevis ieroču kontroles pastiprināšanai.

Baltais nams paziņojis, ka ASV prezidents Baraks Obama par savas prezidentūras prioritāti izvirzīs vardarbīgo šaušanu apkarošanu. Prezidenta pārstāvji klusē par to, kā iecerēts mazināt asiņaino noziegumu skaitu, taču stingrāka likumdošana būšot tikai daļa no plāna.

Raidsabiedrība CNN ziņoja, ka tirdzniecības vietās strauji audzis pārdoto ieroču skaits, jo ļaudis cenšas tos iegādāties vēl pirms iespējamajiem ierobežojumiem. Ņūtaunā daudzviet sēru laikā noņemtas Ziemassvētku dekorācijas, turklāt ASV atceltas vairāku filmu pirmizrādes. Šonedēļ atcelta arī pirmizrāde filmai Atsvabadinātais Džango, ko veidojis režisors Kventins Tarantīno, kurš pazīstams kā asiņainu ainu cienītājs.

Slaktiņš pamatskolā, kur pagājušajā piektdienā 20 gadu vecais Ādams Lanca nogalināja 20 bērnus un sešus pieaugušos, pēc tam nošaujoties arī pats, ietekmējis amerikāņu sabiedrību, kas arvien vairāk sliecas par labu stingrākiem ierobežojumiem. Kā vēsta Washington Post/ABC News aptauja, 54% iedzīvotāju atbalsta stingrākus likumus. Pagājušajā gadā par labu regulējumu maiņai bija 51% amerikāņu. Jaunākā aptauja vēsta, ka katri septiņi no desmit cilvēkiem atbalsta aizliegumu pārdot pistoles it visiem, kas nav drošības spēku pārstāvji. Tas ir lielākais aizlieguma atbalstītāju skaits kopš 1999. gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits