Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Slovēnijas bijušais premjers Janša stājas tiesas priekšā par kukuļņemšanu

Bijušais Slovēnijas premjerministrs Janezs Janša un vēl četri apsūdzētie pirmdien stājās tiesas priekšā aizdomās par kukuļņemšanu, kas ir šajā bijušajā Dienvidslāvijas valstī lielākā šāda veida prāva.

"Vispār tas ir tikai farss," ierodoties Ļubļanas pilsētas tiesā, žurnālistiem teica lielākās opozīcijas partijas - labēji centriskās Slovēnijas Demokrātiskās partijas (SDS) - līderis J. Janša, kas no 2004. līdz 2008. gadam bija Slovēnijas premjerministrs.

J. Janšam izvirzītas apsūdzības par "saistību ar kukuļdošanu vai kukuļņemšanu, vai solījumu pieņemt vai dot kukuli par starpniecību". Nelikumīgās naudas pieņemšanas rezultātā 2006. gadā tika parakstīts 278 miljonus eiro (195 miljoni latu) vērts līgums ar Somijas bruņojuma ražotājkompāniju Patria.

Apsūdzības par kukuļņemšanu izvirzītas arī pārējiem četriem apsūdzētajiem, kuru vidū ir arī augsta ranga Slovēnijas Aizsardzības ministrijas amatpersonas.

Līgums par 135 bruņumašīnu iegādi bija daļa no Slovēnijas centieniem modernizēt savus militāros spēkus pēc tam, kad 2004. gadā valsts pievienojās NATO un Eiropas Savienībai (ES).

Dažas nedēļas pēc parlamenta vēlēšanām 2008. gadā Somijas televīzija vēstīja par aizdomām, ka vairākas augsta ranga Slovēnijas amatpersonas, tostarp J. Janša, ir pieņēmuši kukuļus no Patria.

J. Janša jau vairākkārt apsūdzības ir nosaucis par politiskām un ir iesniedzis tiesā privātu prasību pret Somijas televīziju un žurnālistu, kas veidoja šo reportāžu. Tāpat J. Janša vērsies tiesā pret Slovēnijas prokuroru, kas uzsāka prāvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits