Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šolcs vizītē Ķīnā aicina izdarīt spiedienu uz Krieviju

Vācijas kanclers Olafs Šolcs piektdien vizītē Ķīnā aicinājis Pekinu izdarīt spiedienu uz Krieviju, lai palīdzētu izbeigt karu Ukrainā.

Šolcs tikās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu. Šī Šolcam ir pirmā vizīte Ķīnā kopš stāšanās kanclera amatā, un šī ir arī pirmā G7 līdera vizīte Ķīnā kopš pandēmijas sākuma.

Vācijā un Eiropā Šolca brauciens uz Ķīnu tiek vērtēts kritiski.

Tikšanās sākumā Šolcs uzsvēra, ka runās par domstarpību punktiem, tai skaitā par karu Ukrainā. Lai gan Ķīna nav atbalstījusi Krievijas iebrukumu, tā ir pastiprinājusi saites ar Maskavu.

"Mēs esam sapulcējušies lielas spriedzes laikā. Sevišķi es vēlos izcelt Krievijas karu pret Ukrainu, kas rada daudzas problēmas mūsu likumos balstītai kārtībai," uzsvēra kanclers.

Tomēr Sji pauda cerību, ka domstarpības būs iespējams nolikt malā, raugoties uz sadarbības palielināšanu starp abām valstīm.

Abām pusēm vajadzētu ievērot abpusējas cieņas principu un meklēt kopīgu labumu, norādīja Sji.

Pašreizējā starptautiskā situācija bijusi "sarežģīta un mainīga", piebilda Sji, norādot, ka Ķīnai un Vācijai vajadzētu strādāt kopā kā ietekmīgām valstīm un veicināt mieru un attīstību "pārmaiņu un haosa laikos".

Plašāka informācija par abu līderu runāto pagaidām nav pieejama.

Tikšanās sākumā Vācijas kanclers arī minēja badu, klimata pārmaiņas un nabadzīgo valstu parādus kā būtiskus jautājumus, sakot, ka ir labi satikties uz intensīvām sarunām. Domājams, ka abi līderi apspriedīs arī Taivānas statusu.

Pirms došanās uz Pekinu Šolcs solīja mainīt veidu, kā Vācija kārto lietas ar Ķīnu, solot atklātu sarunu. Viņš arī solīja runāt par sarežģītiem jautājumiem, tai skaitā cilvēktiesībām, un Ķīnas attieksmi pret minoritātēm.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā dauzi aicinājuši Vāciju gūt mācību un pārtraukt savu ekonomisko atkarību no Ķīnas.

Šolcs Pekinā ieradies kopā ar biznesa līderiem, tai skaitā uzņēmumu "Volkswagen", BMW, BASF, "Bayer" un bankas "Deutsche Bank" vadītājiem. Delegācijā ir vairāk nekā 60 cilvēki.

Vizīte ilgs tikai 11 stundas, ievērojot stingros Ķīnas noteikumus Covid-19 apkarošanai. Šolcs pirms došanās uz Ķīnu veica divus Covid-19 testus un vēl vienu pēc nolaišanās Pekinā.

Delegācijai atļauts pārvietoties tikai ierobežotā teritorijā.

Sji tikās ar Šolcu bez sejas maskas, bet abi līderi atturējās no rokas spiediena un apsēdās pie gara sarunu galda, ievērojot distanci.

Pēc tam Šolcs tikās ar līdzšinējo Ķīnas premjerministru Li Kecjanu. Agrāk kancleri vispirms tikās ar premjeru un pēc tam prezidentu. Protokola maiņa, visticamāk, izdarīta, lai izceltu Sji varas pozīcijas. 69 gadus vecais Sji oktobrī tika pārvēlēts uz trešo termiņu Komunistiskās partijas ģenerālsekretāra amatā.

Tiekoties ar Li, Šolcs nodēvēja Ķīnu par lielisku valsti, kam ir atbildība veicināt mieru pasaulē, un piebilda, ka Pekina un Berlīne ir vienisprātis, ka Krievijas izteikumi par kodolieročiem ir nepieņemami.

Šolcs arī noraidīja kritiku par šo vizīti, sakot, ka ir labi un pareizi šodien atrasties Pekinā.

Pirms Šolca vizītes ķīniešu disidenti un Pasaules uiguru kongress aicināja vizīti atcelt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits