Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Spītējot policijas represijām, Ēģiptē notiek apvērsuma pretinieku demonstrācijas

Protesta demonstrācijās piektdien Ēģiptes pilsētu ielās izgāja tūkstošiem 3.jūlija armijas apvērsuma pretinieku. Tiesa gan, šajās akcijās bija krietni mazāk demonstrantu nekā pirms 14.augusta Kairas asinspirts, kad drošības struktūru uzbrukumā gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāju protesta nometnēm tika nogalināti vairāki simti cilvēku. 

Piektdienas demonstrācijas tika uzskatītas par pārbaudījumu tam, cik daudz spēka un apņemšanās vēl ir palicis apvērsuma pretinieku kustībā. 

Kaut arī demonstrācijās Kairā un citviet Ēģiptē pulcējās cilvēku tūkstoši, protestētāju skaits tomēr bija nesalīdzināmi mazāks par tūkstošu simtiem, kas pārpludināja ielas pirms Kairas "asiņainās trešdienas" notikumiem. 

Varasiestādes turklāt izvērsušas represijas pret prezidenta Mursi Musulmaņu brālību, arestējot 2000 tās aktīvistu un vadītāju, arī garīgo līderi Muhamedu Badi. 

Piektdien aptuveni 2000 islāmistu piedalījās demonstrācijā Kairas Muhandesīnas rajonā, kur dzīvo vidusšķiras ģimenes, bet 5000 - turīgajā Maadi rajonā. 

Nīlas deltā Tantas pilsētā policija lika lietā asaru gāzi, kad protestētājiem izraisījās sadursmes ar oponentiem. 15 islāmisti tur tika arestēti. 

Piektdiena demonstrācijās tikpat kā nav bijis gāztā prezidenta portretu, vēsta telekanāls "Al Jazeera". 

"Kad es runāju ar protestētājiem, viņi sacīja, ka tas ir apzināts mēģinājums paplašināt protesta kustības atbalstu ēģiptiešu vidū," sacīja telekanāla korespondents. "Daudzi cilvēki saka, ka kustība nav tikai Mursi dēļ, bet gan apvērsuma dēļ un baiļu dēļ, ka armija iznīcinās katru demokrātijas ieguvumu." 

14.augusta Kairas asinspirtī, kā arī vardarbībā nākamās nedēļas laikā Ēģiptē dzīvību zaudējis teju tūkstotis cilvēku. 

Daudzi Musulmaņu brālības biedri slēpjas, nedzīvo savās mājās un neatbild uz telefonzvaniem, sacīja organizācijas vidējā ranga amatpersona. 

"Mēs nesaņemam rīkojumus, un mēs tiešām vairs nezinām, kas mums būtu jādara. Vairums mūsu tiešo līderu ir arestēti," sacīja ziņu aģentūras AFP sarunbiedrs. 

Musulmaņu brālības augstākais līderis Badi tika arestēts otrdien. Tā ir pirmā reize kopš 1981.gada, kad varasiestādes arestējušas brālības līderi. 

Ēģiptes pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents Mursi tika gāzts armijas apvērsumā 3.jūlijā. Apvērsuma rīkotāji arestējuši Mursi un teju visu viņa pārstāvētās Musulmaņu brālības vadību. Kopš apvērsuma Mursi un Musulmaņu brālības atbalstītāji Kairā rīkoja protesta akcijas. 

Asinspirtī, kas Kairā izraisījās 14.augustā, kad policija, liekot lietā šaujamieročus, likvidēja Mursi atbalstītāju protesta nometnes, tika nogalināti simtiem cilvēku. 

Pēc apvērsuma izveidotā pagaidu valdība 14.augustā visā Ēģiptē "uz mēnesi" izsludināja ārkārtas stāvokli, bet galvaspilsētā Kairā un 11 provincēs - komandanta stundu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits