Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 27. maijs
Loreta, Dzidra, Gunita, Dzidris

Starptautiskie sarunu dalībnieki gatavo ceļu basku organizācijas ETA likvidēšanai

Starptautiskie sarunu dalībnieki pirmdien tiekas konferencē Sansevastjanā, Spānijas Basku Zemē, lai sagatavotu ceļu bruņotā basku separātistu grupējuma ETA likvidēšanai.

Pret grupējumu, kurš bruņotiem līdzekļiem centies panākt neatkarīgas basku valsts izveidošanu šīs tautas apdzīvotajos Spānijas un Francijas apgabalos, pēdējā laikā tiek vērsts arvien lielāks spiediens, lai tas atbruņojas un likvidējas.

Konferences delegātu vidū ir bijušais ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans, īru nacionālistu partijas "Sinn Fein" vadītājs Džerijs Adamss, bijušais Īrijas premjerministrs Bertijs Aherns un bijusī Norvēģijas premjerministre Grū Harlema Bruntlande.

Atslēga konflikta atrisinājumam ir atrast alternatīvu un attīstīt dialogu, sacīja Adamss. "Mana pārliecība ir tāda, ka tas var notikt Basku Zemē, tāpat kā tas ir noticis mūsu zemē."

"Saprotams, Spānijas valdībai ir jāatbalsta šāda pieeja. Tā ir divvirzienu iela, būtība ir miera iedibināšana," norādīja "Sinn Fein" līderis.

Basku Zemes prezidents Pači Lopess aicināja ETA izmantot vienas dienas konferences rezultātus, lai uz visiem laikiem apturētu savu darbību.

Vēl pirms tikšanās sākuma viņš sacīja, ka ETA "jau ir salauzts", vienlaikus norādot, ka demokrātijai un demokrātiem nav vajadzīgas nekādas konferences, lai sakautu terorismu.

Tomēr, ja "ETA un tā atbalstītājiem tas ir vajadzīgs, lai organizētu galīgās beigas, es vēlos, lai viņi izmanto šo iespēju, patiesi izmanto šo iespēju darīt tam galu," sacīja prezidents.

Tostarp arvien vairāk dzirdami pieņēmumi, ka tieši tā ETA varētu rīkoties.

Turklāt notikums ir svarīgs arī laika ziņā, jo jau 20.novembrī Spānijā notiks parlamenta vēlēšanas, kurās, ja vēlētāju noskaņojums saglabāsies, patlaban pie varas esošie sociālisti pieredzēs zaudējumu un uzvaru gūs konservatīvā Tautas partija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits