Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Taivānas opozīcija pagalvo, ka Pekina iejaucas prezidenta vēlēšanās

Pekina slepeni sadarbojas ar Ķīnai draudzīgi noskaņoto Taivānas valdību, lai janvāra vēlēšanās panāktu patlabanējā prezidenta Ma Jindzju pārvēlēšanu valsts galvas amatā, svētdien pavēstīja opozīcijas Demokrātiski progresīvā partija (DPP).

Ķīna aktīvi atbalsta Taivānas prezidenta Ma pārvēlēšanu, apliecināja DPP, kas pret komunistisko Ķīnu nav noskaņota tik draudzīgi kā valdošā Gomindana partija.

"Ķīna ir pieņēmusi piecus plānus, kā palīdzēt Gomindanam - vai nu atklātus, vai slepenus. Tam ir tikai viens mērķis, un tas ir - sekmēt, ka Ma Jindzju tiek pārvēlēts," DPP preses pārstāvis Čeņs Čimai sacīja žurnālistiem.

Pekina vēlēšanu laikam pieskaņojusi tirdzniecības aktivitātes, un tāpēc Taivānā šogad ieradušies desmitiem delegāciju, kas miljardu dolāru vērtībā iepērk taivāniešu preces, arī platekrāna televizorus, pārtikas un lauksaimniecības produktus.

"Tā ir daļa no Pekinas apvienotās frontes taktikas, lai iegūtu taivāniešu sirdis," sacīja Čeņs.

Ķīna arī plāno organizēt īpašus avioreisus, lai uz vēlēšanām dzimtenē varētu nokļūt taivāniešu uzņēmēji, kas strādā Ķīnā. Ar soda sankcijām tiek draudēts tiem, kas grasās nodot savu balsi par kādu citu, nevis par Ma, sacīja DPP amatpersona.

Kontinentālajā Ķīnā arī ir atvēti Ma kampaņas biroji, kas priekš nedemokrātiskās Ķīnas ir kas gaužām neparasts.

Taivānas 2012.gada vēlēšanu kampaņa ir kļuvusi sarežģītāka, jo tajā savu kandidatūru ir pieteicis arī politikas veterāns, Gomindana biedrs Džeimss Suns, kurš startēs kā neatkarīgais kandidāts, konkurējot ar Ma un DPP kandidāti Dzai Jinveņu.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis.

Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.

Latvijai deviņdesmito gadu sākumā jau bija diezgan ciešas attiecības ar Taivānu un Rīgā bija atklāts arī Taivānas ģenerālkonsulāts. Tomēr pēc Pekinas asās reakcijas Latvijas valdība izlēma, ka valstij stratēģiski svarīgākas ir labas attiecības ar komunistisko Ķīnu, tāpēc Taivānai tika lūgts slēgt ģenerālkonsulātu, un pašlaik šīs valsts intereses Latvijā pārstāv Taibei misija.

Attiecības abu ķīniešu valstu starpā ir manāmi uzlabojušās, kopš pie varas Taivānā 2008.gadā nāca Pekinai simpatizējošā Gomindana partija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits