Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Taivānas prezidents attiecībās ar Ķīnu sola tiekties pēc miera

Apliecinot cieņu tiem cilvēkiem, kuri tika nogalināti Ķīnas artilērijas uzbrukumā 1958.gadā, Taivānas prezidents Ma Jindzju otrdien solījis teikties pēc miera Taivānas un Pekinas starpā.

Prezidents ar šādu paziņojumu nāca klajā ceremonijā Dzjiņmeņas salā, kur 1958.gada 23.augustā sākās 44 dienu ilga ķīniešu artilērijas bombardēšana, kurā gāja bojā 618 militārpersonas un civiliedzīvotāji, bet vairāk nekā 2600 tika ievainoti.

"Mēs vēlamies radīt mierīgu vidi nākamajām paaudzēm. Mēs ceram, ka miers būs ilgstošs un karš nekad vairs neizcelsies," paziņoja Ma.

Simboliskā žestā Ma kopā ar vairākiem viesiem, tostarp arī Dienvidāfrikas bijušo prezidentu Frederiku de Klerku iezvanīja "miera zvanu", kas pagatavots no ķīniešu šāviņiem, kas saglabājušies no tālā 1958.gada.

Tomēr Ma, kurš janvārī cer tikt atkārtoti ievēlēts prezidenta amatā, jau ir izpelnījies kritiku par ceremoniju Dzjiņmeņā. Viņa oponenti ir pārliecināti, ka tai bijuši slēpti motīvi.

"Tas ir vienkārši vēlēšanu triks, kura mērķis ir viņa krītošās popularitātes atjaunošana," atzīmēja konkurējošā prezidenta amata kandidāta pārstāvis.

Taivāna no Ķīnas atdalījās 1949.gadā pēc pilsoņu kara, tomēr Pekina šo salu joprojām uzskata par savu un solījusi panākt apvienošanos, pat ja tas nozīmētu karu.

Toreiz "de facto" radās divas ķīniešu valstis. Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.

Taču kopš 2008.gada, kad Taivānas prezidenta amatā stājās Ma, Pekinas un Taibei attiecības ir būtiski uzlabojušās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits