Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Taizemē alā iesprostotie pusaudži ar tuviniekiem sazinās ar "zīmīšu pastu"

12 pusaudži, kuri jau divas nedēļas kopā ar savu futbola komandas treneri iesprostoti alu kompleksā un no ārpasaules nošķirti ar applūdušām, šaurām ejām, uzrakstījuši nelielas vēstules saviem tuviniekiem. "Pastnieku" lomu pildījuši Taizemes flotes nirēji. Bērni zīmītēs mudina tuviniekus neuztraukties, bet vecāki tostarp lūdz treneri nevainot sevi notikušajā, raksta The Guardian.

"Mēs uz jums neesam dusmīgi, parūpējieties par sevi labi. Neaizmirstiet apsegties ar segām, jo laiks ir auksts. Mēs esam uztraukušies, bet jūs drīz tiksiet ārā," rakstījusi viena jaunieša māte, vēstulē uzrunājot arī zēnu komandas treneri: "Mēs gribam, lai jūs zinātu, ka vecāki uz jums nedusmojas. Par to neuztraucieties."

Sākumā nirēji līdz vecākiem nogādāja bērnu vēstules. Kopīgā zīmītē bija pa punktiem uzskaitīta lakoniska informācija:

  • Neuztraucieties, visi ir veseli;
  • mēs ļoti gribam tikt ārā un ēst visu iespējamo veidu ēdienus;
  • kad tiksim ārā, uzreiz gribam doties mājup;
  • skolotāji, neuzdodiet mums pārāk daudz mājasdarbu.

Zīmītes atsevišķi rakstīja arī katrs no zēniem, un tuvinieki uz tām varēja atbildēt. 

Tā viens no zēniem, Doms, glābēju nogādātajā zīmītē informē vecākus, ka "viņam viss ir kārtībā, taču ir nedaudz auksts," kā arī piekodina neaizmirst par viņa dzimšanas dienu (tā bija 3. jūlijā).

Pons zīmītē tēvam un mātei saka, ka viņus mīl, un uzmundrina - "es jau faktiski esmu drošībā". Vecāki Ponam atbildes zīmītē raksta: "Mēs tevi gaidām ārpusē. Esi stiprs un parūpējies par sevi labi. Mēs tevi te gaidām, lai pamatīgi apskautu. Gribam pateikt paldies arī trenerim, kurš cenšas parūpēties par 12 zēniem."

Marks tikmēr vispirms apjautājies, kā klājas viņa mātei: "Vai tev viss kārtībā? Paliec mājās, man viss ir labi," bet Miks savā zīmītē norāda, ka Taizemes karavīri, kas uzturas pie zēniem alā, par viņiem rūpējas labi.

Vēstulēs paustas cerības, ka Taizemes glābēji sadarbībā ar speciālistiem no citām valstīm spēs pirms spēcīgo lietavu atsākšanās atrast puslīdz drošu veidu, kā zēnus izvest no alas. 

Jau ziņots, ka šobrīd pilnā sparā aizvien notiek ūdens atsūknēšana no alu labirinta ejām, un pagaidām īslaicīgās lietavas neesot situāciju būtiski pasliktinājušas, sestdien informēja Čhiānrāi provinces gubernators: "Šodien lija, bet ūdens līmenis aizvien ir pieņemams." Tomēr sinoptiķi prognozē, ka jau nākamās nedēļas sākumā lietavas kļūs ilgstošākas un būtiski pieņemsies spēkā, tāpēc glābējiem evakuācijai atlikušas vien dažas dienas. 

Pamatīgu risku rada arī aizvien zemākais skābekļa līmenis kambara, kurā atrodas 13 nelaimē nonākušie un viņu glābēji, gaisā. Jau piektdien skābekļa līmenis bija nokrities līdz 15% (normāls līmenis ir 21%). Ja skābekļa līmenis nokritīsies vēl zemāk - līdz 12% - tas gan apdraudēs zēnu veselību, gan padarīs visus evakuācijas mēģinājumus daudz sarežģītākus. Gaisā, kur skābeklis ir vien 12% no kopējā gāzu sastāva, cilvēks kļūst dezorientēts, būtiski pasliktinās koordinācija, lemtspēja. Gaisā aizvien pieaug oglekļa dioksīda līmenis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sji Parīzē tiksies ar Makronu un Leienu

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins jaunnedēļ Parīzē tiksies ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu un Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu, pavēstīja Leienas preses sekretārs.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits