Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Taizemes pusaudžu glābšanā iesaistās miljardieris Īlons Masks

Alu labirintā iesprostoto Taizemes pusaudžu glābšanas operācija piesaistījusi plašu uzmanību visā pasaulē, un nelaimē nonākušo zēnu liktenis uzrunājis arī tādus cilvēkus, kuriem ir gan iespējas, gan vēlēšanās palīdzēt šim stāstam noslēgties ar laimīgām beigām. Tā ASV miljardieris Īlons Masks nolēmis glābšanas operācijā iesaistīt savu kompāniju The Boring Company un SpaceX speciālistus.

Masks, kurš ir arī elektroautomobiļu ražotāja Tesla vadītājs, ceturtdien vietnē Twitter paziņoja, ka "SpaceX un The Boring Company inženieri jau devušies uz Taizemi. Redzēsim, vai varam būt noderīgi valdības dienestiem. Visticamāk, [glābšanas operācijā] ir daudz un dažādu sarežģījumu, kurus šobrīd grūti novērtēt, neesot klāt notikuma vietā."

Piektdien Taizemes valdība apstiprināja, ka Maska sūtīto inženieru komanda valstī ieradīsies sestdien. Valdības dienesti spriež, ka Maska kompāniju speciālisti varētu palīdzēt risināt dažādas problēmas, piemēram, alu eju kartēšanu un cilvēku atrašanās vietas noteikšanu no virszemes, izmantojot jaudīgu specaprīkojumu, kā arī palīdzēt padarīt efektīvākus mēģinājumus no applūdušo alu ejām izsūknēt ūdeni.



Masks apstiprinājis: "The Boring Company rīcībā ir ļoti moderns radars, kas var "redzēt" cauri zemes slāņiem, kā arī mēs diezgan labi pieprotam caurumu rakšanu." Attiecībā uz glābēju izmisīgajiem centieniem izsūknēt no alām ūdeni pirms jaunu lietavu atsākšanās, Masks komentējis, ka pagaidām nezina, vai šobrīd process ir tik lēns sūkņu nepietiekamās jaudas dēļ vai arī tie ir gana jaudīgi, taču nepietiek elektrības, lai tos darbinātu. Ja tas ir otrais no minētajiem, Masks piedāvājis uz notikuma vietu nogādāt Tesla ražotos lielas ietilpības akumulatorus.

Tāpat Masks, kura vadītās kompānijas pasaulē pazīstamas ar inovatīviem risinājumiem, izteica ideju, ka varbūt ar ūdeni applūdušajās alās varētu mēģināt ievietot piepūšamu neilona cauruli, lai izveidotu pagaidu zemūdens tuneli, pa kuru jaunieši varētu izrāpot ārā. 

Laika prognozes liecina, ka jau tuvākajās dienās atsāksies spēcīgas lietusgāzes, tāpēc glābējiem drudžaini jāstrādā pie evakuācijas risinājumiem, lai nebūtu jāizmanto riskantākais no tiem - likt 12 neapmācītiem pusaudžiem nirt ārā no alas pa šauriem tuneļiem sliktas redzamības apstākļos. Jau vēstīts, ka tas ir liels izaicinājums pat pieredzējušiem speciālistiem, un diemžēl viens no glābējiem - kāds bijušais Taizemes flotes specvienības seržants - glābšanas operācijas laikā jau gājis bojā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits