Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Tatāru aktīvistus anektētajā Krimā aizvien biežāk iespundē trakonamos

Cilvēktiesību aktīvisti un juristi paziņojuši, ka Krievijas varasiestādes anektētajā Krimā aizvien biežāk tatārus iespundē psihiatriskajās slimnīcās un pakļauj šos cilvēkus psiholoģiskai spīdzināšanai, vēsta The Guardian.

Bažas par Krimas tatāru klaju diskriminēšanu un šīs etniskās grupas cilvēktiesību neievērošanu pēc pussalas okupācijas un aneksijas izskanējušas jau iepriekš. Cilvēktiesību aktīvists no Nīderlandes Roberts van Vorens uzsvēris, ka tatāru aktīvistus, kuri protestē pret Krievijas veikto aneksiju, attopas ieslodzīti novecojušos trakonamos

"Šādu gadījumu skaits pēdējo gadu laikā vērā ņemami pieaudzis," norādīja Vorens, piebilstot, ka šāds liktenis draud arī ukraiņu tautības aktīvistiem.

Krimā labi pazīstams jurists Emīls Kurbedinovs norādījis, ka kopš pērnā gada decembra līdz šā gada martam vismaz 10 tatāru aktīvisti piespiedu kārtā ievietoti psihiatriskajās slimnīcās. Seši pēcāk pārvesti uz cietumu, bet četri aizvien tiekot turēti psihiatriskajā slimnīcā. 

Kurbedinovs arī apgalvo, ka izturēšanās pret ieslodzītajiem tatāru aktīvistiem ir zem katras kritikas: "Daži no viņiem iespundēti izolatoros, un viņiem liegta pat pieeja tualetei. Citus savukārt iespundē kopā ar cilvēkiem, kuriem ir nopietni garīgie traucējumi." Tāpat viņiem liegts sazināties ar ģimenes locekļiem vai runāt ar advokātiem bez uzraugu klātbūtnes. Kurbedinovs norāda, ka tas ir klajā pretrunā ar starptautiskajām tiesību normām.

26.janvārī tika aizturēts arī pats Kurbedinovs. Viņu apsūdzēja "ekstrēmistu informācijas izplatīšanā". Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija Amnesty International paziņoja, ka aizturēšana ir saistīta ar Kurbedinova darbu cilvēktiesību aizsardzību jomā, un pieprasīja viņa atbrīvošanu. To vēlāk arī izdevies panākt.

Arī citu tatāru aktīvistu ieslodzīšanu pamato ar "aizdomām par ekstrēmismu". Proti, viņi aizturēti, jo esot saistīti ar Hizb ut-Tahrir organizāciju, kura Krievijā oficiāli tiek uzskatīta par teroristu grupējumu. Savukārt Harkovas Cilvēktiesību aizsardzības grupa norādījusi, ka nav nekādu pierādījumu par šīs organizācijas saistību ar teroristiem, vēl jo vairāk - neesot nekādu pierādījumu, ka aizturētie aktīvisti būtu šīs organizācijas locekļi vai saistīti ar organizāciju. Arī Krievijas cilvēktiesību organizācija Memorial norādījusi, ka psihiatriskajās slimnīcās ieslodzītie tatāri ir politieslodzītie.

Jaunā ziņojumā, ko publiskojusi Ukrainas cilvēktiesību atbalsta grupa Crimea SOS, apgalvots, ka kopš Krimas aneksijas nolaupīti un iespundēti 43 tatāru aktīvisti. Seši atrasti miruši, bet 18 aizvien ir bezvēsts prombūtnē.

Jāatgādina, ka varai nevēlamu personu paziņošana par nepieskaitāmiem, tādējādi cenšoties diskreditēt visu viņu teikto, bija metode, kas izmantota jau Padomju Savienībā.

Top komentāri

Tā gan
T
Padomju laiki Krimā atgriezušies....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits