Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Toksisku dubļu noslīdeņi Vjetnamā raisa bažas par kaitējumu cilvēku veselībai un videi

Pēdējo 40 gadu laikā spēcīgākās lietusgāzes Vjetnamā aizvadītajā nedēļā izraisījušas plūdus un toksisku dubļu noslīdeņus no atklātiem akmeņogļu karjeriem un termoelektrostaciju izdedžiem.

Dabas katastrofa prasījusi 17 cilvēku dzīvības un raisījusi bažas par turpmāko kaitējumu cilvēku veselībai un videi Kuanniņas provincē, kur atrodas arī UNESCO pasaules dabas mantojuma sarakstā iekļautais un tūristu iecienītais Halonas līcis ar tūkstošiem kaļķakmens salu.

Aptuveni 200 cilvēku, kuru mājas aprakusi bieza toksisko dubļu kārta, izmitināti pagaidu apmetnēs, varas iestādes piegādājušas viņiem pārtiku un pirmās nepieciešamības preces.

Rajonā ap unikālo Halonas līci tūkstošiem hektāru platībā atklātos karjeros tiek iegūtas akmeņogles, tur atrodas arī daudzas termoelektrostacijas, kurās tiek dedzinātas ogles. Lietus atmiekšķēto toksisko dubļu noslīdeņi daudzviet apdraud vietējo kopienu dzīvi.

"Mūs dziļi satrauc šīs nelaimes mērogi," atzinis nevalstiskās organizācijas Waterkeeper Alliance prezidents Roberts Kennedijs, kura vadītie vides aizstāvji cenšas gādāt par dzeramā ūdens tīrību.

Vienā no karjeriem, kas pats smagi cietis no zemes noslīdeņiem, darbs kopš lietusgāžu sākuma apturēts. Bulldozeri un kravas mašīnas strādā diennakts režīmā, lai attīrītu karjera teritoriju no dubļu masas. Kā pastāstījis uzņēmuma pārstāvis, ir svarīgi, lai karjers, kas dod darbu 4000 cilvēkiem, kaut daļēji varētu atsākt darbu, bet tam būs vajadzīgas vismaz desmit dienas un paies vēl trīs mēneši, kamēr tas atkal varēs strādāt normālā režīmā.

Slēgti arī citi karjeri, un valsts energokompānija Electricity of Vietnam aicinājusi sabiedrību taupīt elektroenerģiju, ko Vjetnamā ražo 18 ar akmeņoglēm darbināmas termoelektrostacijas un vairākas hidroelektrostacijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits