Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 27. maijs
Loreta, Dzidra, Gunita, Dzidris

Top projekts izmantot iPad izklaidei un komunikācijai starp pērtiķiem

ASV Milvoku pilsētas zoodārzā sākts projekts, kas iepazīstina orangutanus ar iPad planšedatoriem ar ieceri ierīces izmantot dzīvnieku izklaidei un, iespējams, savstarpējai komunikācijai, raksta britu raidorganizācijas BBC News portāls.

BBC raksta, ka zoodārzā veikti vairāki eksperimenti dzīvnieku kopēju uzraudzībā, ļaujot orangutaniem rotaļāties ar iPad planšetēm. Lieliem pērtiķiem patīkot spēles ar košām krāsām un skaņām, kā arī skatīties video un attēlus, kur redzami citi viņu sugas pērtiķi.

Eksperimentus veicis fonda Orangutan Outreach pārstāvis Ričards Zimmermans, kurš BBC teicis, ka kopš pirmā iPad parādīšanās jau sācis domāt, ka tas varētu patikt un noderēt orangutaniem. Fonds vāc līdzekļus sugas aizsardzībai, kas dabā savos džungļu mitekļos esot apdraudētā.

Kā raidorganizācijai stāstīja Zimmermans, dzīvnieki nekavējoties aizrāvušies ar vienkāršām zīmēšanas programmiņām un tiem ļoti patīkot skatīties videoierakstus, kur redzami citi pašu saimes orangutani, kā arī dokumentālās filmas par pērtiķiem.

Patlaban visa rotaļāšanās ar iPad datoriem notiek zooparka darbiniekiem tos stingri turot rokās un ļaujot dzīvniekiem darboties ar planšetēm caur krātiņu restēm. Zimmermans uzskata, ka iedodot iPad planšetes dzīvniekiem rokās un pilnīgā rīcībā, tie tiktu dažās sekundēs salauzti, sisti un mesti pa gaisu. Tādēļ viņš iecerējis pērtiķiem ar laiku sarūpēt īpaši stiprinātus iPad, kas izturētu robustu apiešanos, vai arī piestiprināt īpaši aizsargātus iPad pie orangutanu zooparka teritorijas sienām.

Izmantojot jaunākos iPad2 ar kamerām, iecerēts arī veidot videokomunikāciju starp orangutaniem zooparka pērtiķu izstādes teritorijas dažādās malās vai arī starp dzīvniekiem dažādos zoodārzos, ja eksperiments ar iPad un pērtiķiem tiks izvērsts ārpus Milvoku pilsētas.

Zimmermans norādīja, ka Atlantas, Džordžijas štatā zooparkā jau vairākus gadus notiekot eksperimenti ar gorillām un skārienjūtīgiem datoriem. Internetā pieejama informācija liecina, ka zinātnieki pērtiķiem konstatējuši spējas komunicēt maza bērna “valodā” izmantojot īpašu žestu valodu vai lietojot datorus, ar kuru palīdzību dzīvnieki savirknē simbolus vienkāršos “teikumos” kā, piemēram “grib banānu” vai “spēlējam bumbu”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits