Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tunisijas policija brutāli apspiež pret valdošajiem islāmistiem vērstas demonstrācijas

Tunisija vēl otrdien nespēj atgūties no šoka, ko izraisījusi varasiestāžu brutāla vardarbība, pirmdien apspiežot galvaspilsētā notikušos protestus. "Melnā pirmdiena", "fašistiska uzvedība" un "mežonība" ir vārdi, ar kuriem tiek raksturoti pirmdienas notikumi, kas izvērtās par vienu no lielākajiem vardarbības uzliesmojumiem kopš revolūcijas, kura noveda pie prezidenta Zina el Abidina ben Ali krišanas.

Notikušo nosodījis arī Tunisijas prezidents Moncefs Marzuki, nodēvējot to par "nepieņemamu vardarbību".

Spītējot aizliegumam rīkot demonstrācijas galvaspilsētas galvenajā avēnijā, pirmdien tur sapulcējās simtiem cilvēku. Policijai apspiežot demonstrantus, tika ievainoti vismaz 15 cilvēki, tostarp astoņi policisti.

Protesti notika arī ārpus galvaspilsētas. Monastīrā desmitiem cilvēku uzbruka valdošās mērenās islāmistu partijas Ennahda (Renesanse) birojam, bet ēku ieņemt viņiem neizdevās, aģentūrai AFP pavēstīja kāds partijas likumdevējs. "Viņi uzbruka birojam, uzrāpās uz jumta un norāva plakātus un Ennahda karogus," viņš piebilda, saistot šo incidentu ar notikumiem galvaspilsētā.

Pirmdien Tunisā daudzi cilvēki protestēja pret demonstrāciju aizliegumu un Ennahda, kas pērnā gada Konstitucionālās sapulces vēlēšanās ieguva visvairāk balsu. "Mēs visi esam šokā, tas, kas notika, ir šausmīgi, punkts, aiz kura nav iespējams atgriezties, ir sasniegts," norādīja pilsoniskās sabiedrības grupas Doustourna pārstāvis.

Ar vardarbīgu policijas attieksmi pirmdien nācās saskarties arī Doustourna līderim. Līdzīgi klājās arī daudziem žurnālistiem un Konstitucionālās asamblejas locekļiem.

Reaģējot uz notikušo, žurnālistu arodbiedrība jau pirmdien aicināja savus biedrus uz nedēļu boikotēt iekšlietu ministru. "Policisti bija ļoti, ļoti brutāli. Man radās iespaids, ka mēs no jauna pārdzīvojam situāciju ben Ali [laikā]. Šī valdība nerisina tunisiešu problēmas, bet prot apspiest," norādīja kāds jurists.

Daudzi demonstranti pirmdien pārmeta varasiestādēm dubultus standartus, norādot, ka musulmaņu salafistus tās neierobežotu, bet kreisi noskaņotos protestētājus apspiež. "Šādas pakāpes vardarbība ir nepieņemama. (..) Es dziļi nožēloju, ka ievainoti miermīlīgi protestētāji," paziņoja prezidents, kurš notikušajā vainoja gan protestētājus, kuri apzināti pārkāpuši demonstrāciju aizliegumu, gan policiju par tās brutalitāti.

Sestdien Tunisas galvenajā avēnijā vēlējās protestēt arī tūkstošiem bez darba palikušo augstskolu absolventu, bet arī viņu gājiens tika nesaudzīgi apspiests.

Kāds vietējais sociologs šo demonstrāciju aizliegumu raksturoja kā slikti apsvērtu lēmumu, atgādinot, ka tieši šī avēnija kļuva par centrālo punktu tautas protestos pret ben Ali režīmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits