Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Turpinoties Amazones mežu ugunsgrēkiem, Brazīlijā spēkā stājas dedzināšanas aizliegums

Brazīlijā ceturtdien spēkā stājies dedzināšanas aizliegums uz 60 dienām, valsts vadībai šādu lēmumu pieņemot pēc starptautiskā sašutuma par plašajiem ugunsgrēkiem Amazones baseina mežos. Dekrētu par dedzināšanas aizliegumu izdevis prezidents Žairs Bolsonaru. Ugunsgrēks Amazones reģionā ir postošākais pēdējo gadu laikā, tā dēļ pieaudzis starptautiskais spiediens uz Brazīliju.

Vides aktīvisti jau pauduši skepsi par to, ka aizliegums nesīs augļus.

"Cilvēki, kas dedzina bez atbilstošām atļaujām, tam nepakļausies," sacīja Sociālā un vides institūta pārstāvis Rodrigu Žunkeira.

Ugunsgrēku dzēšanas operācijās iesaistīti tūkstošiem karavīru un ugunsdzēsēju. Operācijās piedalās arī divas lidmašīnas C-130 Hercules un citi lidaparāti, kas uguns postītajos apgabalos valsts ziemeļos izlej ūdeni virs degošajiem mežiem.

Policija jau ceturtdien Paras pavalstī aizturējusi trīs cilvēkus, kas tiek vainoti par ugunsgrēka izraisīšanu 5000 hektāru lielā platībā aizsargājamā teritorijā.

Otrdien un trešdien izcēlušies 1600 jauni ugunsgrēki, līdz ar to kopējais ugunsgrēku skaits pieaudzis līdz teju 85 000, un tas ir lielākais ugunsgrēku skaits kopš 2010. gada, liecina oficiālās aplēses. Aptuveni puse ugunsgrēku izraisījušies plašajā Amazones baseinā.

Tiesa gan, Bolsonaru tiešraidē sociālajā tīklā Facebook apgalvoja, ka "šā gada ugunsgrēki ir zem pēdējo gadu vidējā līmeņa".

Aizsardzības ministrija apgalvojusi, ka ugunsgrēki tiek kontrolēti un ka to skaits sarūk, pateicoties arī lietum ugunsgrēku reģionos. Tiesa, meteorologi gan ir nav tik optimistiski noskaņoti, norādot, ka tuvāko nedēļu laikā lietus ugunsgrēku skartajos reģionos būs vien lokāls un ne pietiekami intensīvs, lai būtiski apturētu uguns izplatīšanos. Pavisam ugunsgrēki varētu tikt uzveikti vien oktobra sākumā, kad Amazones mežos tā pa īstam būs sākusies lietus sezona. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits