Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vilku uzbrukumu dēļ Jakutijā izsludina ārkārtas stāvokli un sola balvas medniekiem

Vilku uzbrukumu dēļ Krievijas ziemeļaustrumos Jakutijā jeb Sahas Republikā izsludināts ārkārtas stāvoklis, un nākamajā nedēļā tiks dota zaļā gaisma vilku masveida medībām, kurās katrs, kurš atnesīs nošautā zvēra ādu, tiks atalgots ar finansiālu kompensāciju.

Trauksme sacelta, jo vilki uzbrūk mājdzīvniekiem, nodarot laukos mītošajiem iedzīvotājiem milzīgus zaudējumus. Jakutijā optimālais vilku skaits būtu ap 500, taču pēdējos gados plēsēji savairojušies, un šobrīd reģionā ir jau ap 3,5 tūkstošiem vilku, kas barības meklējumos dodas uz tuvējām lauku sētām. Eksperti skaidrojuši, ka Jakutijā vilku tradicionāli apdzīvotajos rajonos krietni sarucis zaķu un vāveru skaits, kas ir dzīvnieku ierastais medījums, tādēļ plēsēji arvien biežāk uzbrūk mājdzīvniekiem un nolūko ziemeļbriežu ganību vietas. Nav zināms par uzbrukumiem cilvēkiem.

Kā vēstīja radiostacija Eho Moskvi, pērn vilku zobos nonākuši aptuveni 16 tūkstoši ziemeļbriežu, kas ir par 4,3% vairāk nekā gadu pirms tam. Katra brieža nāve īpašniekam nozīmē ap 10 tūkstošiem rubļu (ap 178 latiem) lielus zaudējumus. Kopumā pērn ziemeļbriežu turētājiem Jakutijā nodarīti ap 160 miljonu rubļu (ap 2,85 miljoniem latu) lieli zaudējumi.

Bez ziemeļbriežiem vilki saplosījuši arī aptuveni 300 zirgu, kas izmaksā krietni vairāk nekā ziemeļbrieži. Par upuriem kritušas arī vairākas govis. Pērn mednieku papildspēki tika izsaukti uz nelielo Verhojanskas pilsētiņu, kurā vilku bari, kuros kopā ietilpa ap 400 plēsējiem, četrās dienās nogalināja vairāk nekā 30 zirgu.

Jakutijas galva Jegors Borisovs, izsludinot ārkārtas stāvokli, izziņoja, ka 15. janvārī reģionā tiek pieteikts trīs mēnešu ilgs karš pret vilkiem. Proti, interesenti aicināti formēties speciālās vilku medību brigādēs, kuras biedri tiks apgādāti ar transportu, degvielu un ieročiem. Par katru nošauto vilku medniekam tiks piešķirta finansiāla atlīdzība, turklāt šajos trīs mēnešos visi iesaistītie varēs sacensties par naskākā mednieka titulu. Trīs labākie vilku mednieki tiks pie vērienīgām naudas prēmijām, ziņoja NEWSru.com.

Lai gan intensīvā vilku vajāšana notiks trīs mēnešus, dzīvniekus medīt būs atļauts visu gadu, kamēr vien to populācija Jakutijā nebūs sasniegusi 500 indivīdu atzīmi. Pērn reģionā nogalināti aptuveni 730 vilki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits