Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Visvairāk rediģētais Vikipēdijas šķirklis veltīts Džordžam Bušam

Lai gan bijušajam ASV prezidentam Džordžam Bušam junioram, kas atradās amatā no 2001. līdz 2009.gadam, domājams, vairs nebūs dota iespēja mainīt vēsturi, tas netraucē citiem to darīt viņa vietā.

Svinot savu 15.jubileju, tīmekļa enciklopēdija Vikipēdija publicējusi savu visvairāk rediģēto šķirkļu sarakstu, kurā pirmajā vietā ierindojies tieši Bušam veltītais šķirklis, kura saturu lietotāji mainījuši 45 862 reizes.

Tas ir par 3000 vairāk nekā otrās vietas ieguvējam - Pasaules Restlinga savienības amatpersonu sarakstam.

Starp desmit visbiežāk mainītajiem šķirkļiem ir arī lapas, kas veltītas ASV, pašai Vikipēdijai, Maiklam Džeksonam, Jēzum un katoļu baznīcai.

Pirmo desmitnieku noslēdz Filipīnu televīzijas kanāls ABS-CBN, pašreizējais ASV prezidents Baraks Obama un nacistiskās Vācijas vadonis Ādolfs Hitlers.

Kopš Vikipēdija sāka darboties 2001.gada 15.janvārī, tajā iekļauti 35 miljoni šķirkļu, ko apkalpo aptuveni 80 000 brīvprātīgo redaktoru, liecina bezpeļņas organizācijas Wikimedia Foundation publiskotie dati.

Saskaņā ar Pjū pētniecības centra publicētajiem datiem par vispopulārākajiem šķirkļiem dažādās valodās angļu valodā lasošie visvairāk iecienījuši šajā gadā mirušo sarakstu, kurš tikai pērn aplūkots 20,8 miljonus reižu.

Savukārt ķīniešu valodas Vikipēdijā visbiežāk lasīts šķirklis par 1989.gada protestiem Tjaņaņmeņas laukumā, kuru pieminēšana Ķīnā ir tabu.

Tajā pašā laikā japāņu Vikipēdijā visi četri vispopulārākie šķirkļi veltīti popgrupām, bet piektais ir par organizētās noziedzības grupējumu Yamaguchi-gumi.

Turpretī spāņus visvairāk interesējis volejbols, basketbols un futbols, kā arī pati Vikipēdija un ķīmisko elementu periodiskā tabula.

"Tolaik Vikipēdija - tiešsaistes enciklopēdija, kuru ikviens var rediģēt, - šķita neiespējama ideja," atzīst tās dibinātājs Džimijs Veilss. "Taču pēdējo 15 gadu laikā, pateicoties simtiem tūkstošu brīvprātīgo visā pasaulē, kas padarījuši Vikipēdiju par iespējamu, tā pārspējusi jebkuras cerības."

Šobrīd Vikipēdija jau pieejama 280 valodās, un ik mēnesi šķirkļu aplūkojumu skaits sasniedz 18 miljardus. Tādējādi tā kļuvusi par vienu no visapmeklētākajām tīmekļa vietnēm, norāda Pjū pētījumu centrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits