Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Ziemeļkaukāzā nerimst asinsizliešana ikdienā

Varas centieni apkarot separātistus cietuši smagu neveiksmi.

Nezināmi uzbrucēji svētdien Krievijas Ziemeļkaukāza republikā Ingušijā nogalinājuši trīs Krievijas Ārkārtas stāvokļa ministrijas darbiniekus, apšaudot automašīnu, ar kuru tie pārvietojušies, ziņo Reuters. Tas ir pēdējais no asiņainajiem uzbrukumiem, kas vēlreiz atgādināja, ka stāvoklis reģionā ne tuvu nav tāds, kādu to mēģina attēlot varasiestādes.

Apsūdz Kadirovu

Diviem kilogramiem trotila ekvivalents spridzeklis pirms nedēļas eksplodēja pie valsts koncertzāles ieejas Čečenijas galvaspilsētā Groznijā. Kā uzskata izmeklētāji, to detonēja spridzinātājs pašnāvnieks, kurš mēģinājis iekļūt ēkā. Zāle, kurā ir vieta aptuveni 800 cilvēkiem, notikuma brīdī bija piepildīta ar skatītājiem, kuri gaidīja priekšnesuma sākumu. Nav pieejama ticama informācija par to, kas iztraucēja teroristam tur iekļūt.

Čečenijas Iekšlietu ministrija (IeM) ziņo, ka sprādzienā nogalināti seši cilvēki, kuru vidū, kā ziņo aģentūra RIA Novosti, bijušas arī četras augstas Čečenijas IeM amatpersonas. Nav izslēgts, ka terorists negatavojās uzspridzināt koncertzāli, bet viņa mērķis varēja būt IeM virsnieki.

Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs sprādzienā vainoja bruņoto pagrīdi, paspējot piebilst, ka terora akts "liecina par savu īsto seju parādījušo bandītu agoniju". Arī uz pašu R.Kadirovu krīt aizdomu ēna. Cilvēktiesību organizācija Memorial tieši viņu vaino Čečenijā slavenās cilvēktiesību aizstāves Natālijas Estemirovas slepkavības organizēšanā. Viņa tika nolaupīta 16.jūlijā un tajā pašā dienā atrasta mirusi kaimiņos esošajā Ingušijas republikā.

Tajā pašā dienā Dagestānā, netālu no Šamhalas ciema notika apšaude starp miliciju un nezināmiem bruņotiem vīriem. Pēc oficiālās informācijas trīs nezināmie nogalināti, bet divi miliči ievainoti. 22.jūlijā apšaude notika Dagestānas galvaspilsētas Mahačkalas ielās. Un atkal bija ievainotie milicijas darbinieku rindās.

Ierēdņu visatļautība

N.Estemirovas slepkavība saistīta ar Čečeniju un Ingušiju, kur situācija diemžēl ir vēl sliktāka. Paziņojumi par slepkavībām, cilvēku nolaupīšanu un apšaudēm no šīs Ziemeļkaukāza republikas pienāk gandrīz katru dienu. 22.jūlijā tika uzspridzināts republikas prezidenta Junusbeka Jevkurova automobilis. Prezidents guva smagus ievainojumus un joprojām atrodas vienā no Maskavas slimnīcām. Viņa stāvoklis uzlabojas, bet līdz pilnīgai atlabšanai vēl tālu. Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs uzdevis veikt operāciju pret ingušu separātistiem.

Dienu pēc uzbrukuma J.Jevkurovam aizturēti pirmie aizdomās turamie, pēc tam jaunas ziņas par izmeklēšanas gaitu nav saņemtas. Dagestānas opozīcijas līderis Magomeds Hazbijevs uzskata, ka atbrīvošanās no J.Jevkurova ir izdevīga republikas bijušajai vadībai. Viņaprāt, jaunais Ingušijas prezidents sācis cīņu ar korupciju, smagi iedragājot ierēdņu pozīcijas. "Vardarbība rada vardarbību," saka M.Hazbijevs. "Kad ierēdņi neievēro likumus un konstitucionālās normas, kad viņi cilvēkiem saka — mēs darām un darīsim ar jums visu, ko vēlamies, bet jūs klusēsiet, mēs zagsim, bet jūs klusēsiet, tas ir vissliktākais, kas var notikt."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits