Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ziemeļkoreja norāda uz "provokācijām" un brīdina par Kima-Trampa samita likteni

Ziemeļkorejas līderis Kims Čen Uns paziņojis, ka ASV vajadzētu "rūpīgi izsvērt ASV-Ziemeļkorejas samita likteni", proti, Phenjana paudusi neapmierinātību ar notiekošajām ASV un Dienvidkorejas kopīgajām militārajām mācībām, vēsta CNN.

Jāatgādina, ka pēdējos mēnešos vismaz virspusēji bija vērojams atkusnis ASV-Ziemeļkorejas attiecībās pēc ilga kareivīgas retorikas un tiešu militāru draudu izteikšanas perioda. Pēc Phjončhanas Ziemas olimpisko spēļu aizvadīšanas uzlabojās Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas attiecības, kas noveda līdz abu valstu līderu samitam, Kimam Čen Unam sperot soli arī Dienvidkorejas pusē demilitarizētajā zonā un pēcāk kopīgā paziņojumā norādot, ka beidzot oficiāli tiks pielikts punkts Korejas karam (abas valstis teorētiski aizvien atrodas karastāvoklī viena ar otru, jo pēc kauju pārtraukšanas 1953. gadā tika parakstīts līgums par pamieru un uguns pārtraukšanu, bet miera līgums tā arī netika noslēgts). 

Vienlaikus arī Vašingtonas un Phenjanas attiecībās bija jaušamas siltākas vēsmas, un ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka tiksies ar Kimu Čen Unu, lai vienotos par Korejas pussalas denuklearizāciju. Tika nolemts, ka samitam būtu jānotiek 12. jūnijā Singapūrā.

Nu Ziemeļkorejas režīma kontrolētā ziņu aģentūra KCNA pavēstījusi, ka Ziemeļkoreja apturējusi trešdien ieplānotās sarunas ar Dienvidkoreju, kā iemeslu norādot "provokatīvas militāras darbības", ar to domājot ASV un Dienvidkorejas gaisa spēku mācības Max Thunder 2018. Ziemeļkorejas ieskatā tās esot pretrunā abu Koreju deklarācijai, kas tika parakstīta Panmundžomas pamiera ciematā. 

Jāmin, ka vairāki eksperti jau martā brīdināja par to, ka Ziemeļkorejas šķietamā pretimnākšana varētu būt diplomātisks slazds. "Mēs šo filmu esam redzējuši jau tik daudz reižu - Ziemeļkoreja piekrīt dialogam, tad atkal provokāciju cikls, tad atkal dialoga cikls. Esam redzējuši Ziemeļkoreju dabūjam visu, ko tā vēlējās, kas nav tas pats, ko vēlas Seula un Vašingtona," skeptisks par to, ka Ziemeļkoreja varētu atteikties no kodolarsenāla, ir domnīcas Korejas pussalas nākotnes forums eksperts Dujons Kims.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
normaal cirks ar tiem pieziimju blocinjiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits