Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Ziemeļkoreja paziņo par vēlmi atsākt sarunas ar Dienvidkoreju

 Ziemeļkoreja pirmdien paziņoja, ka tā ir gatava atsākt sarunas ar Dienvidkoreju, ja Seula pārtrauks rīkot kopīgas militārās mācības ar ASV.

Piedāvājums tika izteikts vēsturiskā kādreizējā Dienvidkorejas prezidenta Kima Tedžuna un Ziemeļkorejas agrākā līdera Kima Čenira samita gadadienā, kurā tika parakstīta kopīga deklarācija par sadarbību un samierināšanos.

"Nav iemesla izvairīties no dialoga un pārrunām, ja tiek radīta uzticēšanās un samierināšanās atmosfēra," teikts Ziemeļkorejas valdības paziņojumā, kuru izplatījusi oficiālā ziņu aģentūra.

Dienvidkoreja aicināta spert "drosmīgus soļus", lai novērstu šķēršļus, kas traucē dialogu. Tai būtu jāpārtrauc piedalīties kopīgās militārās mācībās ar ASV un nomelnot Phenjanas līderus, teikts paziņojumā.

Ziemeļkoreja uzskata, ka ASV un Dienvidkorejas mācības, no kurām pēdējās norosinājās martā un aprīlī, ir uzbrukuma mēģinājums. Jau iepriekš tā norādījusi, ka mācību pārtraukšana ir nosacījums sarunu atsākšanai.

Attiecības abu Koreju starpā ir saspringtas Ziemeļkorejas šogad veikto ballistisko raķešu izmēģinājumu un kodoldraudu dēļ.

Pēdējās augsta līmeņa sarunas notika 2014.gada februārī, pēc kurām Ziemeļkorejā notika šķirto ģimeņu tikšanās, kas bija pirmais šāda veida pasākums trīs gadu laikā.

Seula līdz šim noraidījusi Ziemeļkorejas prasību pārtraukt kopīgās militārās mācības. Tā arī atteikusies atcelt pret Ziemeļkoreju 2010.gadā noteiktās sankcijas, norādot, ka Dienvidkorejas vēlme atsākt sarunas nenozīmē "pielabināšanos" Ziemeļkorejai, lai piesēdinātu to pie sarunu galda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits