Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ziemeļkorejā sākusies Kima Čenira bēru ceromija

Ziemeļkorejā šodien notiek mūžībā aizgājušā līdera Kima Čenira bēres. Komunistiskā valsts nav sniegusi sīkāku informāciju par plānoto bēru gaitu, taču valsts televīzijā pāaraidītie kadri liecina, ka bēru norise varētu būt līdzīga kā 1994. gadā, kad ziemeļkorejieši pēdējā gaitā pavadīja Kima Čenira tēvu un valsts dibinātāju Kimu Irsenu.

Kad 1994.gada 8.jūlijā 82 gadu vecumā nomira Kims Irsens, valstī tika izsludinātas desmit dienu sēras. "Sēru noskaņa 1994.gadā valdīja visā Phenjanā, un gandrīz visi pilsoņi bija devušies ielās, lai atvadītos no sava līdera," skaidro Ziemeļkorejas studiju universitātes pētnieks Jans Moo Džins. "Sēras par Kimu Irsenu bija patiesas, daudzi cilvēki tiešām bēdājās. Taču šoreiz noskaņojums, šķiet, ir nedaudz citāds."

"Režīms izmantoja viņa bēres 1994.gadā, lai stiprinātu sabiedrības uzticību un lojalitāti jaunajam līderim Kimam Čeniram. Viņa paša bēres šonedēļ tiks rīkotas līdzīgā veidā," prognozē eksperts.

Valsts mediji tolaik demonstrēja kadrus, kuros redzami simtiem sērojošo ziemeļkorejiešu, kas bija pulcējušies pie mirušā līdera statujām un portretiem. Kima Irsena bēru dienā Phenjanas ielās cieņu nelaiķim bija ieradušies izrādīt divi miljoni cilvēku.

Jāatgādina, ka visa Kima Čenira biogrāfija ir minējums, sākot no dzimšanas datuma un vietas līdz mitoloģizētiem notikumiem par viņa uzaugšanu valstī, kas veidojās pēc Korejas pussalas sadalīšanās Otrā pasaules kara beigās.

Kims savu varu nostiprināja ar propagandu, koncentrācijas nometnēm, visaptverošu personības kultu, ko viņš mantoja no sava tēva, un milzu armiju.

Pēc Kima Čenira stāšanās amatā Ziemeļkoreju neprasmīgas zemes apstrādes dēļ piemeklēja masveida bads, no kā valstī nomira, pēc dažādām aplēsēm, no 900 000 līdz 3,5 miljoniem iedzīvotāju. Ziemeļkorejā vēl joprojām valda ievērojams pārtikas trūkums, ko palīdz mazināt galvenokārt Dienvidkorejas un Ķīnas palīdzība, gadā nosūtot aptuveni miljonu tonnu pārtikas. Pēc ANO aplēsēm, aptuveni trešdaļa bērnu Ziemeļkorejā cieš no nepietiekama uztura.

Neskatoties uz smago ekonomisko situāciju valstī, Kims Čenirs atlicināja resursus kodolieroču izstrādes programmai, kas kulminēja ar kodolizmēģinājumiem 2006.gada oktobrī un 2009.gada maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits