Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ziemeļkorejas ministrs negaidīti apmeklē Zviedriju

Piektdien tapis zināms, ka Ziemeļkorejas ārlietu ministrs Ri Jons Ho pēkšņā vizītē ieradies Zviedrijā. Izskan versijas, ka tieši Zviedrija varētu pildīt Vašingtonas un Phenjanas "savedējas" lomu.

The Local vēsta, ka Ziemeļkorejas ministrs Zviedrijā ieradies ceturtdien, lai tiktos ar Zviedrijas ārlietu ministri. Sarunu gaitā varētu tikt runāts par iecerēto ASV-Ziemeļkorejas samitu un Donalda Trampa un Kima Čen Una tikšanos. Līdz šim Phenjana oficiāli nav paudusi savu pozīciju par sarunām, kurām Tramps jau piekritis.

Ri Jons Ho Stokholmā ielidojis ceturtdien ap plkst.18, pēc tam kopā ar vēl četriem Ziemeļkorejas pārstāvjiem eskortēts uz Zviedrijas Ārlietu ministriju, kur, kā raksta Zviedrijas ziņu aģentūra TT, notikušas darba vakariņas. Expressen, savukārt, vēstīja, ka tikšanās noslēgusies ap plkst.23 vakarā, bet sarunas turpināsies piektdien. Zviedrijas raidorganizācijas SVT rīcībā esošā informācija liecina, ka Ri valstī uzturēsies arī ilgāk, nekā plānots iepriekš - sākumā plānotās divu dienu vizītes vietā Ziemeļkorejas diplomāts valstī uzturēsies līdz pat svētdienai.

Jāatgādina, ka Zviedrijai ir ilgstošas diplomātiskas attiecības ar Ziemeļkoreju - Zviedrija bija pirmā rietumvalsts, kuras vēstniecība atvērta Phenjanā. Tas notika 1975. gadā. Ar Zviedrijas vēstniecības starpniecību Phenjanā tiek pārstāvētas gan ASV, gan Kanādas un Austrālijas diplomātiskās intereses.

Izskanējušas spekulācijas, ka tieši Zviedrija varētu būt "neitrālā vieta", kur varētu notikt vēsturiskā Ziemeļkorejas un ASV vadītāju tikšanās, taču pagaidām tie ir vien minējumi bez faktoloģiska pamatojuma. Zviedrijas premjers Stefans Levēns šādus spriedelējumus nodēvēja par "pāragriem". Zviedrijas Ārlietu ministrija šo jautājumu sīkāk nekomentēja, vien norādīja, ka sarunās ar Ziemeļkorejas diplomātu Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrēma koncentrēsies uz "Zviedrijas konsulāro atbildību, pārstāvot ASV, Kanādas un Austrālijas pozīciju", tāpat tikšot pārrunāta drošības situācija Korejas pussalā, kas šobrīd ir arī ANO Drošības padomes (šobrīd Zviedrija ir padomes sastāvā) viena no augstākajām prioritātēm.

"Vizītes mērķis ir dot ieguldījumu efektīvā ANO Drošības padomes rezolūciju ieviešanā dzīvē," pausts Zviedrijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Pagaidām zināms, ka publiskas preses konferences pēc abu ministru tikšanās nebūs, bet Zviedrija pēc sarunu noslēgšanās piektdien publiskos paziņojumu.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

aksioma
a
feministi ar komunistiem labi saprotas
e.
e
Spriežot pēc bildes, viņš braucis ar mašīnu no pašas Korejas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits