Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ziemeļkorejas satelīts potenciāli apdraudējis citus satelītus

Pirmajās dienās pēc palaišanas, Ziemeļkorejas satelīts Kwangmyongsong-4 radījis potenciālus draudus citiem ap Zemi riņķojošajiem mākslīgajiem pavadoņiem.Sākotnēji satelīts orbītā kūleņojis un bijis nestabils, tomēr vēlāk nostabilizēts, ASV amatepersonu teikto citē CNN. Kā ziņo tehnoloģiju portāls Wired, satelīta nekontrolējamā trajektorija uzreiz pēc nogādāšanas orbītā sliktākajā notikumu attīstības scenārijā varēja beigties ar sadursmi - ap Zemi riņķo vēl 1700 citu satelītu, kā arī neskaitāms daudzums sīku atlūzu.

Divu satelītu sadursmes gadījumā varētu sākties ķēdes reakcija, tā dēvētais Keslera sindroms vai Keslera efekts, proti, sadursmes rezultātā orbītā ap zemi tiek izsviestas jaunas atlūzas, kas var bojāt citu satelītu, tas var ietriekties vēl citā satelītā - šāda kaskāde turpinās, ar katru sadursmi palielinot varbūtību, ka notiks jaunas sadursmes. Tiesa, risks, ka Ziemeļkorejas satelīta palaišana varētu novest pie šāda haosa zemajā Zemes orbītā, ir visai neliels, taču šādu varbūtību izslēgt nevar.Oficiālie avoti pagaidām nekomentē to, cik lielus draudus citiem satelītiem - tostarp navigācijas, meteoroloģiskajiem un sakaru satelītiem - rada Ziemeļkorejas Kwangmyongsong-4. Interesentiem gan ir iespēja (ar nelielu matemātikas un dažu papildu lietotņu izmantošanas prasmju palīdzību) sekot līdzi Ziemeļkorejas satelīta trajektorijai vietnē Space-Track.org.Jau vēstīts, ka starptautiskās sabiedrības nosodījumu Ziemeļkoreja kārtējo reizi šogad izpelnījās pēc tam, kad palaida izplatījumā raķeti ar satelītu. Phenjana apgalvo, ka izmēģinājums veikts tikai "miermīlīgu, zinātnisku" mērķu vārdā, tomēr rietumu eksperti uzskata, ka tādējādi Ziemeļkoreja testē ballistisko raķešu tehnoloģiju, lai ar laiku uz nesējraķetēm spētu uzstādīt kodollādiņus. Jāatgādina, ka janvāra sākumā totalitārā valsts arī veica pēkšņu, neizziņotu kodolizmēģinājumu, tādējādi sadusmojot arī savu vienīgo sabiedroto Ķīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits