Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Zinātnieki atklājuši jaunu kontinentu - Zēlandiju

Jaunzēlande atrodas virs iepriekš nezināma kontinenta, kas lielākoties atrodas zem ūdens Klusā okeāna dienvidos, piektdien paziņoja zinātnieki, aicinot šo kontinentu atzīt ar nosaukumu Zēlandija.

Pētnieki paziņojuši, ka Zēlandija ir atsevišķa ģeoloģiska vienība, kura atbilst visiem kontinenta kritērijiem, kam ir pacēlums virs apkārtējās teritorijas, atšķirīga ģeoloģija, noteikta teritorija un garoza, kas ir daudz biezāka nekā okeāna dibenā atrodamā.

Amerikas ģeoloģiskās sabiedrības žurnālā GSA Today publicētā pētījuma autori raksta, ka Zēlandijas teritorija ir pieci miljoni kvadrātkilometru, no kuriem 94% atrodas zem ūdens.

Pētījuma autori skaidro, ka kontinentam ir tikai trīs lieli sauszemes masīvi - Jaunzēlandes Ziemeļsala un Dienvidsala dienvidos un Jaunkaledonija ziemeļos.

Zinātnieki, kas lielākoties pārstāv Jaunzēlandes oficiālo pētniecības organizāciju GNS Science, norāda, ka Zēlandija savulaik ietilpa superkontinentā Gondvānā, bet atdalījās no tā pirms 100 miljoniem gadu.

"Zēlandijas kā kontinenta klasificēšanas zinātniskā vērtība ir daudz lielāka nekā tikai vēl viens vārds sarakstā," uzskata pētnieki.

"Tas, ka kontinents, būdams tik dziļi iegremdēts ūdenī, tomēr ir nesadrumstalots, padara to [noderīgu] (..) kontinentālās garozas veidošanās un sadalīšanās pētīšanā," skaidro zinātnieki.

Vadošais pētnieks Niks Mortimers norāda, ka zinātnieki 20 gadus vākuši informāciju Zēlandijas atzīšanai par kontinentu. Šos centienus gan apgrūtināja fakts, ka lielākā tā daļa atrodas zem ūdens.

Ja Zēlandija nebūtu iegremdēta ūdenī, "ikvienam būtu skaidrs, ka mums ir kalnu ķēdes un liels, augsts kontinents", viņš uzsvēra Jaunzēlandes telekanālam TVNZ.

Lai arī neviena zinātniska organizācija oficiāli neatzīst kontinentus, Mortimers pauda cerību, ka "Zēlandija parādīsies pasaules kartēs".

 

Top komentāri

Haris Trumans
H
"Zinātnieki, kas lielākoties pārstāv Jaunzēlandes oficiālo... Latviešu valodā palīgteikums jāsāk ar vārdu "kuri", jo zinātnieki vēl ir dzīvas būtnes.
Marks
M
Vai nu Jaunzēlande un Zēlande, vai nu Zēlandija un Jaunzēlandija. Pieņemiet lēmumu, no krievu valodas tulkotāji. Angliski tādu zēlandiju gudrodams neizgudrosi.
np
n
diemžēl visbiežāk , līdzīgi kā britu zinātnieki reizi mēnesī pareģo pasaules galu , gribas lai pats būtu kontinenta atklājējs , nevis kaut kāda tur paugura .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits