Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Zinātnieki, iespējams, atraduši izskaidrojumu neparastajiem pirmsnāves redzējumiem

Zinātnieki, iespējams, atraduši izskaidrojumu pirmsnāves pārdzīvojumiem, stāsti par kuriem daudziem liek ticēt dzīvei pēc nāves. Pētot žurkas atklāts, ka pat pēc tam, kad apstājas sirds un asinis pārstāj pieplūst smadzenēm, faktiski miruši dzīvnieki izrāda apzinātas uztveres pazīmes.

Trīsdesmit sekundes ilgi pēc dzīvnieku sirds apstāšanās tika reģistrēti elektriski nervu impulsi – smadzeņu aktivitātes visaptverošs un sinhrons uzliesmojums. Šis process tika novērots visām izmēģinājuma žurkām, un pēc dažiem parametriem rādītāji bija lielāki, nekā dzīvnieku dzīves laikā. Pētījuma rezultāti ir publicēti ASV vadošajā zinātniskajā nedēļas laikrakstā Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Balstoties uz šiem novērojumiem pētnieki pieļauj, ka, atrodoties uz nāves robežas, smadzenēs notiek kādi procesi, kas noved tās paaugstināta uzbudinājumā stāvoklī. Ja agrāk tika uzskatīts, ka smadzeņu aktivitāte beidzas līdz ar sirds apstāšanos, tad tagad noskaidrojies, ka skābekļa un glikozes līmeņa pazemināšanās izsauc smadzeņu aktivitātes uzliesmojumu.

Šāda smadzeņu hiperaktivitāte, esot uz nāves sliekšņa, iespējams, tad arī izraisa cilvēkiem dažādas pirmsnāves vīzijas, kuras mediķi parasti uzskata par halucinācijām. Apmēram piektdaļa cilvēku, kas piedzīvojuši klīnisko nāvi, liecina par šādiem redzējumiem, izplatītākie no kuriem ir tunelis gaismas virzienā, agrāk mirušu tuvinieku tēli vai eņģeļi, „visa dzīve acu priekšā”, vai arī pacelšanās virs ķermeņa.

Vienlaikus, lai apstiprinātu informāciju, kas iegūta šī pētījuma rezultātā, zinātniekiem nepieciešams veikt tādus pašus pētījumus arī ar cilvēkiem, kas ir ļoti problemātiski kā ētisku apsvērumu dēļ, tā arī tādēļ, ka nav zināms, kad tieši un vai vispār cilvēks izjutīs pirmsnāves pārdzīvojumus. Tāpat ļoti iespējams, ka laboratorijas žurkām fiksētais smadzeņu aktivitātes uzliesmojums nekādi nav saistīts ar „apzinātiem” procesiem, kādi novēroti ļaudīm, uzskata pētnieki.

Vairāk informācijas:

Near-death experiences exposed: Surge of brain activity after the heart stops may trigger paranormal visions >>>

Paranormal After-Death Experiences 'Explained' >>>

Near-death experiences are 'electrical surge in dying brain' >>>

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits