Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aprit 70 gadi, kopš Lielbritānijas tronī atrodas Elizabete II

Šodien aizrit 70.gadskārta, kopš tronī kāpa pašreizējā Lielbritānijas karaliene Elizabete II, un viņa kļūs par pirmo britu monarhu, kurš sasniedzis platīna jubileju.

Tomēr šis zīmīgais datums netiks sagaidīts ar plašām svinībām, jo 95 gadus vecā karaliene sava tēva nāves gadadienu tradicionāli aizvada privāti 175 kilometrus uz ziemeļiem no Londonas esošajā Sendringemas īpašumā Norfolkā, kur viņas tēvs karalis Džordžs VI 1952.gada 6.februārī mira ar plaušu vēzi.

Parasti karaliene Sendringemā ģimenes lokā sagaida jau Ziemsvētkus un Jauno gadu, taču šoreiz pandēmijas dēļ došanās uz turieni tika atlikta, un viņa tur ieradās ar helikopteru tikai 23.janvārī.

Nekādi publiski pasākumi svētdien nav paredzēti, taču plašākas svinības tiek plānotas vasarā.

Bekingemas pils paziņojusi, ka karalienes valdīšanas platīna jubilejai par godu šogad notiks ielu ballītes, koncerts ar pasaules "lielākajām izklaides jomas zvaigznēm" un ekskursijām karalienes īpašumos.

Svinību kulminācija būs 2.-5.jūnijā, kad Lielbritānijā būs četras brīvdienas.

Platīna jubilejas svinības sākās jau 10.janvārī ar pavāru sacensībām jaunas pudiņa receptes izstrādē. Uzvarējusī recepte tiks publiskota un pudiņš pasniegts Lielās jubilejas pusdienās jūnija brīvdienu laikā.

Pavāru sacensības jaunu recepšu izveidē ir karaļnama tradīcija. Piemēram, Elizabetes II kronēšanai par godu 1953.gadā tika izgatavota "Kronēšanas cāļa" recepte.

12.-15.maijā vairāk nekā 500 zirgu un 1000 mākslinieku uzstāsies pusotru stundu ilgā izrādē Vindzoras pilī, skatītāju izvedot cauri vēsturei no karalienes Elizabetes I valdīšanai līdz mūsdienām.

2.jūnijā paredzēta tradicionālā militārā parāde "Trooping the Colour", kura pēdējos divus gadus nav notikusi pilnā apmērā pandēmijas dēļ.

3.jūnijā Svētā Pāvila katedrālē notiks pateicības dievkalpojums par godu karalienes valdīšanai.

Savukārt 4.jūnijā Bekingemas pilī notiks koncerts ar slavenu mākslinieku piedalīšanos. Koncerta dalībnieki pagaidām netiek atklāti, taču šomēnes Lielbritānijas iedzīvotāji varēs pieteikties iespējai iegūt ieejas kartes uz šo pasākumu.

5.jūnijā visi Lielbritānijas iedzīvotāji aicināti piedalīties Lielajās jubilejas pusdienās, kā arī notiks ielu ballītes un citi pasākumi. Jau tagad 1400 cilvēku ir pieteikušies organizēt svētku pusdienas.

Jūlijā Bekingemas pilī, Vindzoras pilī un Holirūdhausas pilī tiks atklātas trīs izstādes par karalienes ceļu uz troni, kronēšanu un jubilejām. Izstādēs būs apskatāmi portreti, kā arī rotaslietas un tērpi no vēsturiskiem notikumiem.

Elizabete ir pirmais britu monarhs, kurš sasniedzis platīna jubileju jeb pavadījis 70 gadus tronī. Karaliene Viktorija tronī pavadīja 63 gadus.

Pasaules vēsturē ilgāk nekā 70 gadus tronī atradušies tikai trīs monarhi. Visilgāk valdījis ir Francijas un Navarras karalis Luijs XIV, kurš 18.gadsimtā tronī pabija 72 gadus un 110 dienas.

Savukārt Taizemes karalis Pūmipons Adunjadēts valdīja no 1946. līdz 2016.gadam, tronī aizvadot 70 gadus un 126 dienas.

Trešais ir Lihtenšteinas firsts Johans II, kurš tronī atradās no 1858. līdz 1929.gadam, tas ir, 70 gadus un 91 dienu.

Arī karalienes valdīšanas zelta un dimanta jubileju svinību kulminācija bija jūnija pirmajā nedēļā, lai sniegtu sabiedrībai iespējas izbaudīt labus laikapstākļus un svētkus.

Pagaidām nav skaidrs, cik daudz pasākumu apmeklēs 95 gadus vecā karaliene, kurai pēc oktobrī slimnīcā pavadītas nakts ārsti ieteica vairākas nedēļas atpūsties. Tās būs pirmās svinības, kurās karalienei līdzās nebūs viņas ilggadējais vīrs Edinburgas hercogs Filips, kurš nomira pagājušajā gadā 99 gadu vecumā.

Gaidāms, ka lielā daļā jubilejas pasākumu piedalīsies britu karaliskās ģimenes pārstāvji, tostarp troņmantnieks princis Čārlzs ar sievu Kamilu.

Platīna jubilejas svinību laikā jūnijā publikai būs atvērti karalienes īpašumi Sendringemā un Balmorālā.

Tāpat cilvēki aicināti iestādīt koku par godu karalienes jubilejai, bet skolēni var veidot darbus par cerību tēmu.

1977.gadā Elizabetes II sudraba jubileju pēc 25 tronī pavadītiem gadiem Lielbritānija atzīmēja ar plašām svinībām ielās un karaliene devās pasaules turnejā.

Savukārt 2002.gadā karalienes zelta jeb 50 gadu jubileja tika atzīmēta ar popmūzikas koncertu Bekingemas pilī, bet dimanta jeb 60 gadu jubileja 2012.gadā tika svinēta ar krāšņu parādi Temzas upē Londonā.

Tikmēr 2017.gadā safīra jeb 65 gadu jubileja tika atzīmēta ar ceremoniāliem lielgabalu zalvēm Londonas centrā, Londonas Tauerā un citviet Lielbritānijā, kā arī parādi Londonā, kurā Pirmā pasaules kara laika artilērijas ieročus vilka zirgi.

Elizabete II par karalieni kļuva 25 gadu vecumā. Kronēšana notika 1953.gada 2.jūnijā.

2015.gada septembrī viņā apsteidza karalieni Viktoriju, kļūstot par Lielbritānijā visilgāk pie varas bijušo monarhu. Pēdējos gados viņa arvien vairāk pienākumu ir nodevusi jaunāku ģimenes locekļu rokās, lai gan arī pati, neskatoties uz cienījamo vecumu, piedalās dažādos pasākumos.

Ziemassvētkos viņa teica tradicionālo televīzijas uzrunu, kurā īpaši akcentēja prinča Filipa zaudējumu, ar kuru laulībā viņa bija aizvadījusi 73 gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits