Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Austrijas eiroskeptiķi savāc gandrīz 10 000 parakstu par izstāšanos no ES

Eiroskeptiķu alianse, kas iestājas par Austrijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), savākusi 9200 parakstu, kas ir pietiekami pilsoņu petīcijas iesniegšanai.

Savāktie paraksti otrdien iesniegti Iekšlietu ministrijai, intervijā aģentūrai APA pavēstīja alianses pārstāvis Francs Jozefs Planks.

Eiroskeptiķi ES nodēvējuši par despotisku veidojumu, kas virzās uz diktatūru. Viņi norāda, ka galvenais iemesls, kāpēc vēlas Austrijas izstāšanos no ES, ir bloka "nedemokrātiskā attīstība", kā arī tā "neoliberālā ekonomiskā konstitūcija", NATO pakļautībā veiktās ES misijas un virzīšanās uz federālas valsts izveidošanu. Eiroskeptiķi uzver, ka Austrijas pilsoņi nevienu no šīm tendencēm nav leģitimējuši.

Aliansē apvienojušās Planka pārstāvētā dzīvnieku tiesību aizstāvju organizācija Dzīvnieku gars, Iniciatīva par lielāku tiešo demokrātiju, Tēvzemes un vides iniciatīva un apvienība ProLeben, kas iestājas pret gēnu tehnoloģijām.

Taču neviena no ietekmīgākajām politiskajām partijām aliansi, acīmredzot, neatbalsta. Lai gan opozīcijā esošā galēji labējā Brīvības partija (FP) atkārtoti aicinājusi Vīni iesaldēt savus maksājumus ES un arī pieprasa tiešās demokrātijas plašāku izmantošanu, tā nekad nav atklāti atbalstījusi Austrijas izstāšanos no ES.

Lai gan pilsoņu petīcijas iesniegšanai nav nekādu tiešu tiesisku seku, eiroskeptiķi cer, ka tā kalpos publicitātei un morāli stiprinās viņu pozīcijas.

Ja pilsoņu petīciju paraksta vairāk nekā 100 000 vēlētāju, par to parlamentā jārīko debates, taču deputāti nav spiesti šajā jautājumā pieņemt jebkādu lēmumu, un parasti viņi to arī nedara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits