Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Baltkrievu opozīcijas līdere Cihanouska aicina EP deputātus atbalstīt baltkrievu Eiropas perspektīvu

Baltkrievu opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska aicina Eiropas Parlamenta (EP) deputātus atbalstīt baltkrievu Eiropas perspektīvu, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Viņa norādīja, ka baltkrieviem ir vajadzīgs Eiropas Savienības atbalsts viņu cīņā par demokrātisku Baltkrieviju. Baltkrievi vēlas dzirdēt to, ka viņu valsts netiks atdota Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam kā mierinājuma balva, trešdien EP deputātiem sacīja trimdas baltkrievu opozīcijas līdere.

Uzrunājot plenārsēdes dalībniekus, Baltkrievijas demokrātisko spēku līdere aicināja EP deputātus atbalstīt Baltkrievijas Eiropas perspektīvu un mudināja EP pacelt jaunā līmenī attiecības ar demokrātisko Baltkrieviju.

Viņa ierosināja pirms 2024.gada EP vēlēšanām parakstīt memorandu, kas būtu pamats EP un demokrātiskās Baltkrievijas sadarbībai.

Cihanouska sacīja, ka baltkrieviem vajadzīgs atbalsts viņu cīņā par demokrātisku Baltkrieviju. Lukašenko nav pelnījis vietu starptautiskajā sabiedrībā, bet gan biļeti uz starptautisko tiesu Hāgā, viņa sacīja.

Cihanouska paziņoja, ka nākamgad Baltkrievijas demokrātiskie spēki sāks izdot savas pases, kas apliecinās Baltkrievijas pilsonību un kalpos kā ceļošanas dokuments trimdas baltkrieviem. Drīzumā viņa lūgs ES valstu valdības atzīt šo jauno ceļošanas dokumentu.

EP trešdien pieņēma arī jaunu rezolūciju par ES attiecībām ar Baltkrieviju, kurā pauž atbalstu šīs valsts demokrātisko politisko partiju paziņojumiem par baltkrievu Eiropas perspektīvu. EP deputāti aicina Baltkrievijas režīmu atbrīvot visus politieslodzītos un stingri nosoda Minskas līdzdalību Krievijas militārajā agresijā pret Ukrainu. Viņi ar lielām bažām atzīmē, ka Baltkrievija ir pakļauta Maskavai un ir "de facto" Krievijas satelītvalsts, kurā atrodas Krievijas vadīti taktiskie kodolieroči.

Tekstā EP deputāti aicina noteikt stingrākas ES sankcijas pret Baltkrieviju, vienlaikus uzsverot, ka nesenā Krievijas "Vagner" grupas algotņu ierašanās tās teritorijā rada jaunus drošības riskus Ukrainai, Baltkrievijas ES kaimiņvalstīm un ES kopumā. Rezolūcija tika pieņemta ar 453 balsīm par, 21 pret un 40 atturoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits