Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Beigs 2000 Somijas pilsoņiem piešķirt naudu "par neko"

Nākamgad tiks likts punkts programmai, saskaņā ar kuru Somijā 2000 nejauši izvēlētiem bezdarbniekiem vecumā no 25 līdz 58 gadiem ik mēnesi bez jebkādiem papildu nosacījumiem un pienākumiem, piemēram, pienākuma aktīvi meklēt darbu, izmaksāta fiksēta summa - 560 eiro. Šis ir pirmais šāda veida projekts Eiropā, kuru atbalsta arī valdība, vēsta The Guardian.

Programma pēc tās noslēguma būs darbojusies divus gadus, bet Somijas valdība nu noraidījusi pieprasījumu piešķirt līdzekļus, lai programmu izvērstu un turpinātu, kā arī plāno ieviest stingrākus nosacījumus pabalstu saņemšanai.

Kopš 2017. gada janvāra nejauši izvēlēti 2000 Somijas pilsoņi ik mēnesi saņēma 560 eiro, turklāt šo summu turpināja saņemt pat tad, ja dabūja atalgotu darbu. Divu gadu ilgušo pilotprojektu ar valdības finansējumu organizēja Somijas Sociālās apdrošināšanas aģentūra Kela. Tā mērķis bija izpētīt, vai garantēti beznosacījumu ienākumi varētu mazināt trauksmi bezdarbnieku vidū un stimulēt iedzīvotājus aktīvāk meklēt darbu, kā arī vai šis būtu viens no variantiem, kā mazināt birokrātisko slogu sarežģītajā sociālā nodrošinājuma un pabalstu sistēmā. 

Eksperti, kas iesaistīti pilotprojektā, uzskata, ka divi gadi ir pārāk neilgs laika periods, lai būtu iespējams izdarīt secinājumus par šādas sistēmas plusiem un mīnusiem. "Mums vajadzēja papildu laiku un lielāku finansējumu, lai varētu izdarīt ticamus secinājumus," Somijas sabiedriskajai raidorganizācijai YLE pauda viens no ekspertiem Olli Kangass.

Tikmēr Somijas finanšu ministrija norādījusi, ka apsver iespēju "iedarbināt" citus pilotprojektus, testējot alternatīvus sociālā nodrošinājuma sistēmas modeļus.

Top komentāri

aizliegts viedoklis
a
Visi pabalsti demotivē, bet slaistu pabalsti demotivē absolūti. Ja var dabūt naudu bez darba, tad tikai muļķis strādās. Šīs sistēmas trūkums - kurš baros gudros slaistus, kad izbeigsies strādīgie muļķi? Pēc cenzūras domām aizliegts viedoklis, publicēts ar otro mēģinājumu! Cenzoram atgādinājums - cenzūra Latvijā joprojām ir nelikumīga!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits