Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Beļģijā pēc pretrasisma protestiem demontēts Leopolda II piemineklis

Beļģijā Antverpenes varasiestādes otrdien demontējušas karaļa Leopolda II pieminekli, kas pirms dažām dienām pretrasisma protestu gaitā bija apķēpāts ar krāsu.

Leopolda II varas gados Beļģijas kolonijās Āfrikā tik īstenota brutāla politika, un šim monarham uzstādītie pieminekļi jau iepriekš vairākkārt cietuši aktīvistu uzbrukumos.

Arī Beļģijā, tāpat kā daudzās pasaules valstīs notikušas demonstrācijas pret rasismu, ko iedvesmojuši protesti ASV.

Pieminekļi pretrasisma protestos cietuši citās valstīs. Tā svētdien Lielbritānijā Bristolē protestos ar devīzi "Melnādaino dzīvībām ir nozīme" no pjedestāla tika nogāzts XVII un XVIII gadsimta vergu tirgotāja - arī britu parlamenta deputāta un filantropa - Edvarda Kolstona piemineklis, bet Londonā uz premjerministra Vinstona Čērčila pieminekļa pjedestāla līdzās līdera vārdam ar krāsu tika uzrakstīts "bija rasists", bet pats premjera vārds nosvītrots.

ASV policijas aizturētā afroamerikāņa Džordža Floida nāve 25.maijā Mineapolē izraisīja plašus protestus, bet paralēli tiem ASV lielpilsētas notika sen nepieredzēta vēriena grautiņi, ielu vardarbība, veikalu izlaupīšana un ēku dedzināšana.

 

Top komentāri

spriidiic
s
Tas rasisms diez ko labs nav , tomēr Rodēzija un Dienvidāfrikas republika bez tā grimst arvien dziļāk nabadzībā .
kas kopīgs Latvijai un Beļģijai?
k
Beļģijā pietika ar vienu protestu un piemineklis tika novākts. Latvijā pret okupantu pieminekli Pārdaugavā latvieši protestē jau 30 gadus, bet tas joprojām stāv. Kas kopīgs Latvijai un Beļģijai? Abu valdības aizstāv svešinieku intereses.
Guntis Kārkliņš
Te jau ar pieminekļa demontāžu nepietiek, te pilnīgai izpirkšanai jālikvidē Beļģija, kā sava laika kolonizatoru nežēlības kvintesence, teritoriju pievienojot Kongo, un visiem, kas šobrīd dzīvo Beļģijā jādodas uz Kongo, fiziska darbā cukurniedru un kafijas laukos kompensējot savu priekšteču nodarīto.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits