Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Berluskoni vairs nekandidēs uz Itālijas premjera amatu

Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni plašsaziņas līdzekļiem paziņojis, ka šis ir viņa pēdējais termiņš valdības vadītāja amatā. 74 gadus vecais politiķis pēc mandāta beigām 2013. gadā pametīšot premjera krēslu, taču līdz tam apņēmies «sakārtot Itālijas tieslietu sistēmu un mainīt konstitūciju», vēsta BBC.

Politiķis nekārojot arī pēc prezidenta amata, taču no politikas pilnībā aiziet negrasoties. Viņš drīzāk varētu uzņemties konsultanta lomu, lai gan ar precīzākām iecerēm vēl nesteidzas. Valsts vēsturē pie valdības varas grožiem ilgāk esošais politiķis licis noprast, ka par savu pēcteci labprāt izraudzītos tieslietu ministru Andželīno Alfāno, kas dēvēts par itāļu politikas uzlecošo zvaigzni.

A. Alfāno uzskatāms arī par galveno tiesas prāvu ilguma ierobežošanas likuma virzītāju. Pretrunīgi vērtēto likumprojektu pēc nedēļām ilgām debatēm trešdienas vakarā ar 314 balsīm «par» un 296 «pret» atbalstīja parlamenta apakšpalāta. Opozīcijas pārstāvji «pret» balsojumu pavadīja, turot rokā valsts konstitūciju, kurai premjers metot izaicinājumu. Likumprojekts paredz, ka lietas, par kurām draud ne vairāk kā desmit gadu cietumsods, jāizskata trīs gadu laikā. Tiklīdz termiņš tiktu pārsniegts, lietu pārtrauktu.

Opozīcijas pārstāvji to dēvē par vairākos tiesas procesos iesaistītā premjerministra «maskētu amnestiju». Likums ļautu S. Berluskoni izvairīties no apsūdzībām par 600 tūkstošu dolāru liela kukuļa došanu savam bijušajam nodokļu advokātam Deividam Milsam. Taču iecere vēl jāapstiprina augšpalātai, kurā premjeram ir izteikts vairākums.

«Tā ir valsts sakāve,» Itālijas Miertiesnešu asociācijas vadītāja Luka Palamaras teikto citējis Corriere della Sera. Taču premjers jūtas apmierināts - beidzot tikšot pieņemts likums, kas Itāliju šajā jomā padarīs vienlīdzīgu Eiropai, kas jau sen kritizējusi dienvidvalsts tiesu sistēmu par tās lēnīgumu procesu izskatīšanā.

Balsojumu pie parlamenta ēkas sagaidīja simtiem cilvēku liels protestētāju pūlis. Tie norādīja, ka premjers, glābjot savu ādu, apdraud valstij nozīmīgu procesu norisi. Apstiprinot likumu, tiks pārtraukta prāva par 2009. gada vilciena katastrofu, kurā gāja bojā 29 cilvēki. Apstāsies arī prāva par 2009. gada zemestrīci, kas prasīja 308 dzīvības.

Taču valdība nepagurusi uzsver, ka jaunais likums ietekmēšot vien 0,2% no visām lietām. Turklāt tas ievērojami pietuvināšot Itāliju Eiropas Savienības tiesu sistēmas standartiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits