Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Britu deputāti iesniedz priekšlikumus bezvienošanās Brexit novēršanai

Pirms nākamnedēļ paredzētā balsojuma par premjerministres Terēzas Mejas grozīto Brexit vienošanos, Lielbritānijas parlamenta deputāti sākuši iesniegt savus priekšlikumus situācijas risinājumam.

Meja pirmdien deputātiem pauda apņēmību panāk izmaiņas novembrī saskaņotajā Brexit līgumā paredzētajā pagaidu risinājumā Īrijas robežas jautājumā.

Tomēr opozīcijā esošo leiboristu līderis Džeremijs Korbins norādījis, ka Meja nevēlas atzīt, cik liela pretestība patiesībā ir pret viņas panākto vienošanos par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Oficiālais leiboristu priekšlikums paredz deputātiem piešķirt tiesības balsot par partijas piedāvāto ciešāko attiecību saglabāšanu ar ES, Lielbritānijai pastāvīgi paliekot bloka muitas ūnijā.

Šis priekšlikums paredz arī parlamenta balsojumu par atkārtotu referendumu neatkarīgi no deputātu atbalstītā Brexit plāna.

Korbins norādījis, ka šis priekšlikums ļaujot izkļūt no Brexit strupceļa un novērst "haosu", kāds rastos, aizejot no ES bez vienošanās.

Taču Meja brīdinājusi, ka atkārtots referendums apdraud britu "sabiedrības vienotību".

Starp citiem deputātu priekšlikumiem ir arī leiboristes Rāheles Rīvsas piedāvājums izvairīties no bezvienošanās Brexit, uzdodot premjerministrei atlikt Lisabonas līguma 50.pantā paredzēto galīgo termiņu aiziešanai no ES.

Arī leiboristes Ivetas Kūperas iesniegtais likumprojekts, kuru atbalsta arī toriju deputāti, kas iestājas par palikšanu ES, paredz izstāšanās termiņa atlikšanu, ja Brexit vienošanās netiek panākta līdz 26.februārim.

Savukārt leiborists Hilarijs Bens ierosinājis deputātiem balsot par četrām no iespējamajām izvēlēm - pārskatīt Mejas panākto vienošanos, izstāties no ES bez vienošanās, sākt sarunas par jaunu vienošanos vai rīkot atkārtotu referendumu.

Tajā pašā laikā laikraksti ziņo, ka daži Mejas kabineta locekļi atbalstot priekšlikumus, kas bloķētu bezvienošanās Brexit iespēju, un The Times vēsta, ka pat vairāki desmiti ministru varētu atkāpties, ja šajā jautājumā viņiem netiks dotas tiesības uz brīvu balsojumu.

Kā ziņo laikraksts ziņo, nodarbinātības un pensiju ministre Embera Rada brīdinājusi Meju, ka demisionēt varētu līdz pat 40 ministriem.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā parlaments ar 202 lielu balsu vairākumu noraidīja Mejas panākto Brexit vienošanos.

Pirmdien izklāstot savas turpmākās rīcības plānu, Meja atkārtoti atteicās izslēgt bezvienošanās Brexit iespēju un uzsvēra, ka parlamenta apakšpalātā nav vairākuma arī atkārtota referenduma rīkošanai.

Tomēr viņa apsolīja dod parlamentam iespēju "atbilstoši lemt" par turpmākajiem soļiem sarunās ar Briseli par turpmākajām Lielbritānijas attiecībām ar ES.

Viņā arī paziņoja, ka turpinās sarunas par pagaidu risinājumu, kura mērķis ir novērst stingras robežas atjaunošanu starp Ziemeļīriju un Īriju.

Pret šo pagaidu risinājumu kategoriski iebilst Ziemeļīrijas Demokrātiskā uniuonistu partija (DUP), no kuras ir atkarīgs Mejas parlamentārais vairākums, kā arī liels skaits viņas vadītās Konservatīvās partijas deputātu.

Paredzēts, ka parlaments par Mejas panāktās vienošanās modificēto versiju balsos 29.janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits