Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Budapešta nobalso par nekandidēšanu uz 2024.gada vasaras olimpisko spēļu rīkošanu

Budapeštas pilsētas padome trešdien nobalsoja, ka Ungārijas galvaspilsēta atsauc savu piedāvājumu un nekandidēs uz 2024.gada vasaras olimpisko spēļu rīkošanu, tādējādi šajā cīņā paliekot tikai Parīzei un Losandželosai.

Trešdien notikušais balsojums vairāk bija formāls, jo jau pagājušajā nedēļā pilsētas mērs Ištvāns Tarlošs paziņoja, ka Budapešta atsauks savu kandidatūru.

Trešdien notikušajā balsojumā 22 padomes locekļi bija par kandidatūras atsaukšanu, bet seši bija par to, lai Budapešta turpinātu cīņu par Olimpiādes iegūšanu.

Lēmums nepretendēt cīņā par rīkošanas tiesībām tika pieņemts pēc tam, kad vairāk kā 266 000 pilsētas iedzīvotāji parakstīja petīciju, lai rosinātu referendumu, kurā būtu jābalso pret kandidatūras izvirzīšanu.

Parakstus par referendumu vāca organizācija MoMo, kura jau aizpagājušajā nedēļā paziņoja, ka petīciju parakstījis 266 151 iedzīvotājs, lai gan referenduma rīkošanai bija nepieciešami 138 000 parakstu.

Iepriekš Budapeštas kandidatūras izvirzīšanu aktīvi atbalstīja valsts premjerministrs Viktors Orbāns, taču arī valdība pagājušajā nedēļā piekrita, ka ir pārāk liela pilsētas iedzīvotāju pretestība, tāpēc kandidatūra jāatsauc.

Tieši ar sportu apsēstais Orbāns 2015.gadā nāca klajā ar ideju Budapeštai iesaistītis cīņā par rīkošanas tiesību iegūšanu. Orbānu atbalstīja arī galvaspilsētas mērs un pilsētas vadība, kā arī Ungārijas parlamenta vairākums. Tomēr viņu oponenti bažījās, ka šāds pasākums radīs milzīgus tēriņus un korupciju, tāpēc vairākkārt centās ierosināt referendumu, ko gan allaž bloķēja pilsēta vai Augstākā tiesa. Tomēr tagad idejas kritiķi ir guvuši virsroku.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) 2024.gada olimpisko spēļu norises vietu paziņos 13.septembrī, izvēli izdarot starp Parīzi un Losandželosu, kur savulaik vasaras olimpiskās spēles jau ir notikušas pa divām reizēm. Parīzē tās risinājās 1900. un 1924.gadā, bet Losandželosā 1932. un 1984.gadā.

Uz 2024.gada olimpisko spēļu rīkošanu vēlējās kandidēt arī Roma un Hamburga, taču finansiālu iemeslu dēļ abas pilsētas atteicās no kandidatūras, turklāt Vācijas pilsētas iedzīvotāji pret kandidatūru arī balsoja referendumā.

Kaut Ungārija ieņem desmito vietu kā visu laiku titulētākā Vasaras olimpisko spēļu dalībniece, Centrāleiropas valsts nekad nav organizējusi šāda līmeņa pasākumu. Budapešta pagājušajā gadsimtā piecas reizes kandidēja uz olimpisko spēļu rīkošanu, taču allaž uzvarēja citas pilsētas.

Pēdējās desmitgadēs olimpisko spēļu rīkotājpilsētas regulāri pēc nozīmīgā sporta pasākuma uzņemšanas saskārušās ar ievērojamām finansu problēmām. Lai to novērstu un mudinātu jaunas pilsētas pretendēt uz spēļu uzņemšanu, 2014.gada izskaņā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pieņēma tās prezidenta Tomasa Baha radītu 40 punktu pārmaiņu programmu, kas paredz pasākumu rīkotājvalstīm padarīt lētāku un draudzīgāku.

Pavasarī SOK Vērtēšanas komisija apmeklēs abas palikušās kandidātes, bet gala ziņojums tiks publicēts jūlijā.

2024.gada vasaras olimpisko spēļu rīkotāja tiks paziņota septembrī Peru galvaspilsētā Limā.

Pērn Vasaras olimpiskās spēles norisinājās Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro, bet 2020.gadā tās notiks Japānas galvaspilsētā Tokijā. Savukārt 2018.gada Ziemas Olimpiāde risināsies Phjončhanas pilsētā Dienvidkorejā, bet vēl pēc četriem gadiem spēcīgākie ziemas atlēti tiksies Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits