Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Cilvēka audu un šūnu izmantošanā būs jālieto vienotais Eiropas kods

Valdība šodien atbalstīja grozījumus cilvēka audu un šūnu izmantošanas kārtības noteikumos, kuros tiek pārņemtas Eiropas Komisijas (EK) direktīvās noteiktās prasības attiecībā uz vienota Eiropas koda piešķiršanu.

Grozījumi paredz, ka audu centrs, ieguves organizācija un izmantošanas organizācija nodrošina audu un šūnu izsekojamību, izmantojot dokumentāciju un vienoto Eiropas kodu no ieguves līdz izmantošanai cilvēkiem vai iznīcināšanai.

Pēc Veselības ministrijas (VM) paustā, jau patlaban katrs audu centrs, kas saņēmis Zāļu valsts aģentūras izsniegtu audu un šūnu izmantošanas atļauju, nodrošina izsekojamības sistēmu audu centru līmenī, taču, stājoties spēkā šiem grozījumiem, audu centru pienākumos būs izvērtēt katra audu centra izsekojamības sistēmu, lai to pielāgotu vienotajai Eiropas kodēšanas sistēmai.

Grozījumos, atbilstoši EK izstrādātajam paraugam, noteikta informācija, kas norādāma kodā, kā arī tā pielietošana izplatīšanai paredzētajiem cilvēka audiem un šūnām. Grozījumi paredz, ka audu centri vienoto Eiropas kodu piešķir visiem audiem un šūnām, attiecībā uz kurām ir jāizmanto šis kods, ne vēlāk kā pirms izplatīšanas izmantošanai cilvēkiem.

Piešķirot vienoto Eiropas kodu, tiks uzlabota audu un šūnu izsekojamība, lai nopietnu nevēlamu blakņu vai nopietnu nevēlamu notikumu gadījumā ātrāk identificētu un atsauktu visu attiecīgā donora ziedoto materiālu, tādējādi nodrošinot iedzīvotājiem kvalitatīva materiāla saņemšanu.

Grozījumi paredz arī gadījumus, kuros nav jālieto vienotais Eiropas kods, piemēram, reproduktīvām šūnām, ko ziedo partneris vai tādiem audiem un šūnām, kas izplatīti tieši, lai nekavējoties veiktu transplantāciju saņēmējam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits