Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Dānijas premjerministrs Rasmusens atzīst sakāvi parlamenta vēlēšanās

Dānijas premjerministrs Larss Loke Rasmusens no Liberālās partijas ir atzinis savu sakāvi trešdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, kurās saskaņā ar provizoriskiem rezultātiem uzvarējis kreisās opozīcijas bloks.

"Mums bija tiešām labas vēlēšanas, bet būs valdības maiņa," premjers paziņoja atbalstītājiem pēcvēlēšanu nakts mītiņā.

Viņa Liberālā partija, kas bijusi pie varas 14 no pēdējiem 18 gadiem, vēlēšanās bija otrajā vietā pēc opozīcijā esošās Sociāldemokrātiskās partijas.

"Es rīt došos pie karalienes [Margrētes], lai iesniegtu manas valdības atlūgumu," sacīja Rasmusens.

Provizoriskie rezultāti pēc visu balsu saskaitīšanas rāda, ka sociāldemokrātu vadītais kreisais bloks ir ieguvis 91 no parlamenta 179 deputātu vietām. Rasmusena vadītā labējā koalīcija, kuras sastāvā ir liberāļi, Liberālā alianse un Konservatīvā tautas partija, ieguvusi 75 deputātu vietas.

Pret imigrāciju noskaņotajai labēji populistiskajai Dāņu tautas partijai, kas neoficiāli atbalstīja līdzšinējo labējo mazākuma valdību likumu pieņemšanā, atbalsts ir sarucis par vairāk nekā pusi līdz 8,7% balsu.

Šāds vēlēšanu iznākums nozīmē, ka sociāldemokrāti, kuriem labi rezultāti tika prognozēti jau priekšvēlēšanu aptaujās, varēs veidot valdību partijas līderes Metes Frederiksenas vadībā.

"Mīļie vēlētāji, jūs esat nobalsojuši, lai Dānijai būtu jauns vairākums un jauns politiskais kurss, un lai Dānijai būtu jauna valdība," Frederiksena paziņoja savas partijas biedriem.

Viņa sacīja, ka grib izveidot vienas partijas mazākuma valdību, bet ar "mērķi sadarboties ar katru, kurš izrāda konstruktīvu garu".

Sociāldemokrātiskā partija ieguvusi apmēram 26% balsu un 48 deputātu vietas – par vienu vairāk nekā līdz šim. Tai ir vajadzīgs pārējo kreisā bloka partiju atbalsts, starp kurām ir Sociālliberālā partija un Sociālistu tautas partija, kurām atbalsts divkāršojies, un kreisā partija Vienotības saraksts, kas arī palielinājusi vēlētāju atbalstu.

"Šovakar mēs esam guvuši vēsturisku uzvaru, tā ir kopīga uzvara," sacīja Frederiksena, apsveicot visas kreisā bloka partijas ar to rezultātiem.

41 gadu vecajai Frederiksenai būs grūti panākt vienošanos ar pārējām kreisajām partijai imigrācijas jautājumos. Viņas vadībā sociāldemokrāti ir ieņēmuši stingrāku nostāju pret imigrāciju, tuvojoties liberāļu un Dāņu tautas partijas nostājai, un šādi vairojuši savu popularitāti.

Rasmusena labēji centriskā Liberālā partija ieguvusi 23% balsu un 43 deputātu vietas – par deviņām vairāk nekā līdz šim.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits