Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Džonsons: Ķīna pārkāpusi vienošanos ar Lielbritāniju par Honkongu

Ķīna, uzspiežot Honkongai jauno nacionālās drošības likumu, pārkāpusi vienošanos ar Lielbritāniju par Honkongas statusu, trešdien paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

Viņš apstiprināja, ka Lielbritānija virzīs uz priekšu plānu paplašināt iespējas  Honkongas iedzīvotājiem, kuriem ir tā dēvētās Lielbritānijas aizjūras teritoriju pilsoņu pases, apmesties uz dzīvi Lielbritānijā un ar laiku kļūt par pilntiesīgiem Lielbritānijas pilsoņiem, lai gan Ķīna iebilst pret to.

"Mēs iestājamies par noteikumiem un pienākumiem, un mēs domājam, ka tas ir labākais pamats mūsu starptautiskajām attiecībām, un šī nacionālā drošības likuma pieņemšana un uzspiešana ir nopietns Ķīnas un Lielbritānijas deklarācijas pārkāpums," parlamentā sacīja Džonsons.

Premjerministrs norādīja, ka Lielbritānija likusi Ķīnai skaidri saprast, ka gadījumā, ja tā "turpinās iet pa šo ceļu", Lielbritānija paplašinās Honkongas iedzīvotāju tiesības dzīvot Lielbritānijā un saņemt Lielbritānijas pilsonību.

"Tieši to mēs tagad darīsim," uzsvēra Džonsons. 

Honkongā 2,9 miljoniem cilvēku ir Lielbritānijas aizjūras teritoriju pilsoņu pases. Tās Lielbritānija piešķīra Honkongas iedzīvotājiem pirms Honkongas atdošanas Ķīnai.

Šīs pases jau tagad dod iespēju sešus mēnešus uzturēties Lielbritānijā.

Trešdien Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs paziņoja, ka tie honkongieši, kuriem ir Lielbritānijas aizjūras teritoriju pilsoņu pases, varēs uzturēties un strādāt Lielbritānijā piecus gadus. Pēc tam viņi varēs saņemt pastāvīgā iedzīvotāja statusu, bet vēl pēc gada - Lielbritānijas pilsonību. 

Ķīnas pieņemtais nacionālās drošības likums, kas stājās spēkā trešdien, aizliedz graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem. Pekina, kas šo likumu pieņēma, apejot Honkongas likumdošanas institūciju, apgalvo, ka tas vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem. Likuma pretinieki bažījas, ka tas sagraus Honkongas politiskās brīvības un samazinās tās autonomiju, ņemot vērā, ka līdzīgi likumi ir izmantoti protestu apspiešanai pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss un atšķirīga tieslietu sistēma. Tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu Honkongas statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai nosaka Londonas un Pekinas vienošanās.

 

Top komentāri

bet
b
Arī kantoniešiem ir pašnoteikšanās tiesības. Kantoniešu valodā runā 84 miljoni cilvēku, arī Honkongā. Honkonga varētu būt neatkarīgas kantoniešu valsts galvaspilsēta.
Irlielāmērāticams
I
ka Lielbritānijas pārmetumi ir lielā mērā liekulīgi. Tad jau zaglis varētu pārmest atdotās mantas īpašniekam, ka tas ar mantu nerīkojas pēc zagļa iecerēm. Honkonga ir Ķīnas teritorija, bet Lielbritānija ir starptautisks laupītājs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits