Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

ECDC: Nav steidzamas nepieciešamības pēc Covid-19 vakcīnas papildu devas

Tiem, kas ir pilnībā vakcinēti pret Covid-19, pašlaik nav steidzamas nepieciešamības saņemt vakcīnas papildu devu, taču būtu jāapsver iespēja šādu balstvakcinācijas devu piedāvāt cilvēkiem ar īpaši novājinātu imūnsistēmu, trešdien paziņoja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC).

"Ņemot vērā pašlaik pieejamos datus, nav steidzamas vajadzības injicēt vakcīnu papildu devas pilnībā vakcinētiem sabiedrības pārstāvjiem kopumā," norādīja ECDC.

Taču ECDC paziņojumā teikts, ka ir atšķirība "starp balstvakcinācijas devām cilvēkiem, kuriem bijusi adekvāta reakcija uz pamatvakcināciju un papildu devām tiem, kuriem ir novājinātas imūnsistēmas un kuriem reakcija nav bijusi adekvāta".

Cilvēkiem ar īpaši novājinātu imūnsistēmu papildu devu piedāvāšanu "vajadzētu apsvērt jau tagad", uzsvēra ECDC.

"Visas vakcīnas, kuras ir apstiprinātas Eiropas Savienībā/Eiropas Ekonomikas zonā, sniedz augstu aizsardzību pret ar Covid-19 saistītu hospitalizāciju, smagu saslimšanu un nāvi, tomēr viens no trim pieaugušajiem vecumā no 18 gadiem Eiropas Savienībā/Eiropas Ekonomikas zonā pašlaik nav pilnībā vakcinēts," piebilsts ECDC paziņojumā.

Pašlaik lietošanai Eiropas Savienībā un arī Latvijā ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca un Johnson&Johnson ražotās.

 

 

Jau vēstīts, ka Latvijas Imunizācijas valsts padome šonedēļ ieteica papildu jeb balstvakcinācijas devu pret Covid-19 potēt pacientiem ar ļoti novājinātu veselību, proti, personām, kas pielīdzināmas slimības vai terapijas izraisītas augstas imūnsupresijas pacientiem. Imunizācijas valsts padome arī secinājusi, ka plašas sabiedrības vakcinācija ar papildu devu šobrīd vēl nav zinātniski pamatota.

Savukārt Lietuvā Covid-19 vakcīnas papildu devu plānots piedāvāt visai sabiedrībai, sākot no vecāka gadagājuma cilvēkiem un prioritārajām iedzīvotāju grupām, trešdien paziņoja veselības ministra vietniece Živile Simonaitīte.

Tikmēr Izraēlā jau tagad visi iedzīvotāji no 12 gadu vecuma var saņemt Covid-19 vakcīnas papildu devu.

ASV visi pieaugušie iedzīvotāji no 20.septembra varēs sākt saņemt Pfizer/BioNTech un Moderna vakcīnu trešo devu, paziņojis prezidents Džo Baidens. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits