Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Eiropas līderi vēlas godīgākas tirdzniecības attiecības ar Ķīnu

Francijas un Vācijas līderi un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien, tiekoties ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, paziņojuši, ka vēlas godīgākas tirdzniecības attiecības ar Ķīnu.

Eiropas līderi izrādīja gatavību iesaistīties Ķīnas Vienas joslas, viena ceļa iniciatīvā, ja tas nozīmētu lielāku piekļuvi Ķīnas tirgum. Iniciatīva ir milzīgs infrastruktūras projekts, kas saista Ķīnu ar Eirāziju un Āfriku

Eiropas Savienību (ES) neapmierina Ķīnas ekonomikas lēnā atvēršanās, lai gan ES gadiem ilgi devusi Ķīnai plašu piekļuvi savam tirgum.

Cenšoties veidot vienotu nostāju pret Ķīnu, Francijas prezidents Emanuels Makrons uzaicināja Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Junkeru pievienoties sarunās ar Ķīnas prezidentu, kurš ieradies vizītē Francijā.

Junkers, kurš nākammēnes vadīs ES un Ķīnas samitu Briselē, uzsvēra, ka tirdzniecībā jāpanāk, lai Eiropas uzņēmumiem ir tāda pati piekļuve Ķīnas tirgum, kāda ir Ķīnas uzņēmumiem Eiropā.

Vienas joslas, viena ceļa iniciatīva paredz attīstīt infrastruktūru maršrutā, kas aptuveni ved pa seno Zīda ceļu.

Francija uzskata, ka jebkurai šādai sadarbībai jāstrādā abos virzienos.

Lai gan Sji vizītes laikā Makrons pārraudzīja vairāku tirdzniecības līgumu parakstīšanu ar Ķīnu, tostarp par 300 Airbus lidmašīnu pārdošanu Ķīnai, Makrons vērsa uzmanību uz cilvēktiesību stāvokli Ķīnā un Pekinas ambīcijām.

"Eiropas Savienība ir balstīta uz cieņu pret individuālajām brīvībām un pamattiesībām. (..) Tādēļ Francija pievērš uzmanību šim jautājumam dialogā ar Ķīnu," paziņoja Makrons.

Taču Eiropai kļūst arvien grūtāk saglabāt vienotību attieksmē pret Ķīnu.

Itālija sestdien kļuva par pirmo lielo Rietumu valsti, kas paudusi atbalstu Ķīnas Vienas joslas, viena ceļa iniciatīvai.

Romas un Pekinas tuvināšanās satrauc Eiropas sabiedrotos, kas uzskata par stratēģisku kļūdu atļaut Ķīnas uzņēmumiem iegūt tādus ES infrastruktūras objektus kā ostas.

ES gatavojas ieviest sistēmu ārvalstu investīciju pārbaudīšanai, sevišķi to investīciju, kas ieplūst stratēģiski svarīgos infrastruktūras objektos un tehnoloģijās.

Makrons norādīja, ka konkurence un sadarbība ir dabiskas lietas, bet uzsvēra, ka ES un Ķīnai vajadzētu stiprināt daudzpusību, padziļinot sadarbību.

"Mums (..) jāpaātrina Ķīnas un Eiropas Savienības darbs pie PTO (Pasaules Tirdzniecības organizācijas) modernizēšanas, lai varētu labāk reaģēt uz problēmām, kas saistītas ar caurskatāmību, pārmērīgu kapacitāti, valsts subsīdijām un strīdu noregulējumiem," sacīja Makrons, piebilstot, ka jāpierāda, ka sadarbība dod lielāku labumu nekā konfrontācija.

Sji, cenšoties nomierināt Eiropas partnerus, sacīja, ka abām pusēm "jāvairo pozitīvā enerģija".

"Sadarbība ir labāka par konkurenci," piekrita Sji.

 

Top komentāri

trusis nejaukais
t
ah Sji aicina dziivot pozitiivaa energjijaa? shis gljumais maitas gabals melos liidz peedeejam ja tas vinjam buus izdeviigi. neticiet nevienam vaardam ko saka kjiina. taa ir otraa krievija, kas saka vienu bet dara pilniigi citu. sevishkji paintereseejietes nelielu kompaaniju un mazo uznjeemeeju sadarbiibas pieedzi ar sho valsti, kjiinaa likums aizstaav tikai kjiinieshus. ja juus kaads brutaali apmelos par dajebko kjiinas teritorijaa, neceriet, ka juus kaads uzklausiis. kameer tur zagshana buus norma ko sabiedriiba nenosoda, nav ko tur baazt degunu. cita lieta ir sadarbiibar kjiinas kompaanijaam, kas straadaa starptautiskaa liimenii, tur daudz maz viss ir kaartiibaa bet arii liidz briidim, ja vinjiem kautkas neiepatiksies. kjiinaa nauda nosaka visu. godavaardam nav nekaadas noziimes. liigumiem vinju tiesaa nav nekaadas noziimes.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits