Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina
Junkers (attēlā) vēlēšanu iznākumu raksturoja šādi: "Balsojums par Eiropu. Balsojums pret ekstrēmistiem"

Eiropas politiķi pozitīvi reaģē uz Nīderlandes vēlēšanu iznākumu

Eiropas valstu politiskie līderi ir visnotaļ pozitīvi reaģējuši uz Nīderlandes premjerministra Marka Rites uzvaru trešdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, ar kuru tika novērsta galēji labējā populista Gērta Vildersa nākšana pie varas.

Vācijas kanclere Angela Merkele apsveica Riti pa telefonu. "Es ar prieku gaidu, ka turpināsies sadarbība kā draugiem, kaimiņiem un eiropiešiem," sacīja Merkele, kuras teikto citēja viņas preses sekretārs Štefens Zeiberts vietnē Twitter.

Ritem piezvanīja un viņu apsveica arī Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers. "Balsojums par Eiropu, balsojums pret ekstrēmistiem," šajā telefonsarunā sacīja Junkers.

Bijušais Zviedrijas premjerministrs Karls Bilts vietnē Twitter komentēja Rites uzvaru ar tekstu: "Augstāka vēlētāju aktivitāte un skaidra uzvara Nīderlandē tiem, ko mēs varētu saukt par cienījamu centru. Iedrošinoši visiem."

Daudzi Eiropas politiķu komentāri vairāk koncentrējās uz Vildersa nespēju nākt pie varas, jo viņa Brīvības partija (PVV) ieguvusi tikai 19 no 150 parlamenta deputātu vietām.

"Sveicieni nīderlandiešiem par galēji labējo nākšanas pie varas novēršanu," tvītoja Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero.

Itālijas premjerministrs Paolo Džentiloni Twitter ierakstīja "Nav #Neksita. Pret ES noskaņotie labējie ir zaudējuši vēlēšanās Nīderlandē."

Vācijā, kur šogad gaidāmas parlamenta vēlēšanas, vairāki politiķi pauda atvieglojumu par Rites palikšanu pie varas un Vildersa neveiksmi.

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels nosauca Nīderlandes vēlēšanu rezultātu par uzvaru Eiropai.

Merkeles Kristīgo demokrātu savienības (CDU) māsaspartijas Bavārijā Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderis Horsts Zēhofers sacīja, ka jūtas atvieglots.

"Nacionālas nozīmes vēlēšanu laikā nopietnās pilsoniskās partijas iegūst balsis, kad tās sniedz tautai pārliecinošas atbildes uz jautājumiem," teica Zēhofers.

Viņš tomēr brīdināja, ka Nīderlande var nebūt indikators tam, kas notiks Francijā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, starp kuru galvenajiem kandidātiem ir galēji labējās Nacionālās frontes līdere Marina Lepena.

Top komentāri

nu nu
n
nu, tā nožēlojamā alkoholiķa junkera bildes pielikšana pie raksta visu šito padara par parodiju.
jā....
j
turpinājums-Viens no retajiem Eiropas politiķiem, kuram pietika drosmes skaļi runāt par migrācijas draudiem vēl tad, kad problēma bija pašā sākuma fāzē, bija britu konservatīvais politiķis Īnoks Pauels. Vēsturē iegājusi viņa 1968. gada 20. aprīlī Birmingemā teiktā runa, kas šodien pazīstama ar nosaukumu “Asiņu upes”. Tajā Pauels brīdināja par nekontrolētās imigrācijas dramatiskajām sekām. Pauels pareģoja imigrantu kopienas pieaugumu līdz vienai trešdaļai līdz gadsimta beigām, par ko tika plaši izsmiets tā laika presē. Pauels patiešām kļūdījās. Šodien imigrantu kopiena Birmingemā, kur izskanēja slavenā runa, ir nevis trešdaļa, bet vairāk nekā 40 procentu, un lielākā daļa no bērniem ir reģistrēti kā musulmaņi.
Balsojums pret ekstrēmistiem
B
jeb kreisie : mīnus 25%, labējie : plus 7%...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits