Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

EK: Krievija ar dezinformācijas kampaņu mēģināja ietekmēt EP vēlēšanas

Eiropas Savienība (ES) ir apkopojusi pierādījumus par Krievijas "nepārtrauktu un ilgstošu" dezinformācijas darbību, lai samazinātu vēlētāju aktivitāti pagājušajā mēnesī notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās un ietekmētu vēlētāju izvēli, piektdien paziņoja Eiropas Komisija (EK).

Pirms maija beigās notikušajām EP vēlēšanām ES amatpersonas brīdināja par Krievijas iejaukšanos, un bloks pastiprināja savas spējas viltus ziņu atklāšanā un dezinformācijas atspēkošanā.

Kā norādīts EK publiskotajā paziņojumā, pēdējo mēnešu laikā savāktie pierādījumi ir "atklājuši nepārtrauktu un ilgstošu Krievijas avotu īstenotu dezinformācijas darbību ar mērķi samazināt vēlētāju aktivitāti un ietekmēt vēlētāju izvēli".

Tomēr pieejamie pierādījumi "neļauj identificēt skaidru pārrobežu dezinformācijas kampaņu, ko veica ārēji avoti, īpaši vēršoties pret Eiropas Parlamenta vēlēšanām", lasāms paziņojumā.

Kaitnieciskās darbības svārstījās no ES demokrātiskās likumības apšaubīšanas līdz pretrunīgu diskusiju pat tādiem jautājumiem kā migrācija izmantošanai, paskaidroja EK.

Kā piemēru kampaņai EK minēja ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē, kuru kaitnieciski spēlētāji izmantoja, "lai parādītu Rietumu un kristīgo vērtību šķietamo norietu ES".

EK uzsvēra, ka tiešsaistē pieejamās dezinformācijas apmēru palīdzēja mazināt tās veiktie pasākumi, piemēram interneta kompāniju Facebook, Google, Twitter un Mozilla brīvprātīga rīcības kodeksa parakstīšana.

Vienlaikus EK atzina, ka šajā jautājumā vēl daudz ir jāpaveic.

"Iekšējo un ārējo, jo īpaši ar Krievijas avotiem saistīto, spēlētāju izmantotā taktika attīstās tikpat strauji, cik valstu un tiešsaistes platformu veiktie pasākumi," secinājusi Eiropas Komisija.

Top komentāri

Alberts
A
Tā nebūtu Krievija (īpaši čekistu vadīta Krievija), ja tā nemēģinātu to darīt.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Iesaku Dienas kolektīvam samekjēt to krievu uti savā starpā un laicīgi viņu padzīt !
solījumu spēle pirms vēlēšanām
s
Neilgi pirms EP vēlēšanām ir nodegusi Parīzes Dievmātes katedrāle. Visi koncerni un korporācijas uzreiz apsolīja simtu miljonu ziedojumus, kopumā 850 miljonu eiro apmērā. Uz šī dāsnuma fona Makrons uz baltā zirga ir apņēmies atjaunot katedrāli 5 gadu laikā, šādi palielinot savu reitingu pirms vēlēšanām. Betmens, kas savācis gandrīz miljardu katedrālei. Valsts kontrolētā iestāde, kas veica ziedojumu vākšanu, paziņoja, ka ziedojumu katedrālei ir pārāk daudz, un pārtrauca ziedojumu vākšanu. Tagad izrādās, ka solījumi ir tikai solījumi. No 850 miljoniem, ko korporācijas pirms vēlēšanām bija solījušas, patiesībā ir ziedoti tikai 80 miljoni (9% no solījumiem).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits