Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EP Saharova balva piešķirta uiguru aktīvistam Ilhamam Tohti

Eiropas Parlamenta (EP) prestižā Andreja Saharova cilvēktiesību balva ceturtdien piešķirta uiguru aktīvistam Ilhamam Tohti, kuram Ķīnā piespriests mūža ieslodzījums par "separātismu", ziņo avoti parlamentā.

Bijušajam Pekinas universitātes ekonomikas profesoram Tohti, kuram piektdien paliks 50 gadi, Ķīnas tiesas 2014.gadā par "separātismu" piesprieda mūža ieslodzījumu, izraisot ārvalstu valdību un cilvēktiesību organizāciju nosodījumu.

Septembra beigās Tohti tika piešķirta Vāclava Havela balva, kas ir viena no prestižākajām cilvēktiesību balvām Eiropā.

Tohti pirms aizturēšanas 2014.gada janvārī izveidoja un vadīja vietni UighurOnline, kur uiguru un ķīniešu valodās rakstīja par sociālajiem jautājumiem.

ANO dati liecina, ka Siņdzjanas Uiguru autonomajā rajonā, kas atrodas Ķīnas ziemeļrietumos, līdz miljonam uiguru, kazahu un citu musulmaņu ieslodzīti internēšanās nometnēs, kur viņi tiek spiesti apgūt komunismu, runāt ķīniešu valodā un noliegt savu kultūru, valodu un reliģiju.

Pekina sākumā noliedza šādu nometņu pastāvēšanu, bet pēc tam apgalvoja, ka šīs nometnes ir profesionālās apmācības centri, kuros musulmaņu tautu pārstāvji apgūst profesiju un ķīniešu valodu.

Uiguri, kas ir Siņdzjanas pamatiedzīvotāji, ir tjurku tauta, un šīs tautas ticīgie galvenokārt ir musulmaņi. Siņdzjanā dzīvo arī kazahi, kirgīzi, uzbeki un citu tautu pārstāvji, kuru reliģija ir islāms. Tomēr pēdējās desmitgadēs Siņdzjanā apmetušies uz dzīvi daudzi etnisko ķīniešu no citiem Ķīnas reģioniem un uiguri vairs nav Siņdzjanas iedzīvotāju vairākums.

Prokuratūra Siņdzjanā septembrī paziņoja, ka no visām Ķīnā 2017.gadā veiktajām aizturēšanām piektā daļa notikusi šajā autonomajā rajonā, lai gan tur dzīvo tikai 2% no Ķīnas iedzīvotājiem.

Pekina uigurus apsūdz separātismā, piedēvējot tiem sakarus ar starptautiskiem teroristu grupējumiem un izvēršot pret tiem represijas.

Cilvēktiesību aizstāvības grupas norāda, ka Pekina pārmērīgi pārspīlē uiguru separātisma draudus, lai attaisnotu brutālās represijas.

Top komentāri

Homers
H
Var apdirsties no smiekliem......vai tad EP deputateli nebaidas sakaitinat lielo, vareno Kinu? Latvijas politikani visu laiku raustas no Kinas un cetrapus metas, lai Kinas rezima locekliem aplaizitu visas vietas...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits