Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

ES un Japāna paraksta brīvās tirdzniecības līgumu

Eiropas Savienība (ES) un Japāna otrdien parakstījušas brīvās tirdzniecības līgumu, kas atceļ 99% muitas tarifu, kuri ES un japāņu uzņēmumiem ik gadu izmaksāja gandrīz miljardu eiro.

Eiropas Komisija (EK) norādījusi, ka ES un Japānas Ekonomiskās sadarbības līgums (EPA) ir plašākais brīvās tirdzniecības līgums, kādu bloks līdz šim noslēdzis, un tas aptvers gandrīz 600 miljonus cilvēku, kuri rada trešdaļu no pasaules kopprodukta.

Līgumu ES un Japānas 25.samitā Tokijā parakstīja EK prezidents Žans Klods Junkers, Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks un Japānas premjerministrs Sindzo Abe.

Tusks pēc līguma parakstīšanas uzsvēra: "Mēs sūtām nepārprotamu vēstījumu, ka mēs kopā iestājamies pret protekcionismu."

Četrus gadus ilgās sarunas par EPA izstrādi noslēdzās 2017.gada beigās, un plānots, ka tas stāsies spēkā vēl šī EK sastāva pilnvaru laikā līdz 2019.gada rudenim.

ES un Japānas savstarpējās tirdzniecības kopapjoms ir 86 miljardi eiro gadā.

"ES un Japānai ir kopīga atvērtas un noteikumos balstītas pasaules ekonomikas vīzija, kas garantē augstākos standartus. Mēs dodam zīmi pārējām valstīm, cik svarīga ir brīva un godīga tirdzniecība un globalizācijas veidošana," beidzoties abu pušu sarunām, 2017.gada nogalē norādīja ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrema.

Tiek sagaidīts, ka EPA rezultātā pieaugs Eiropas lauksaimniecības ražojumu eksports uz Japānu, jo tiks atceltas muitas nodevas sieram, vīnam un cūkgaļai.

EK lēš, ka apstrādāto pārtikas produktu eksports varētu pieaugt pat par 180%.

EPA atvērs Japānas tirgu arī Eiropas uzņēmumu sniegtajiem pakalpojumiem, kā arī dos iespēju Eiropas būvniekiem piedalīties japāņu infrastruktūras objektu celtniecībā.

ES lēš, ka no tirdzniecības ar Japānu ir atkarīgi aptuveni 600 000 eiropiešu darbavietu.

Tiek sagaidīts, ka par 22% pieaugs arī Eiropas ķīmiskās rūpniecības ražojumu eksports uz Japānu, bet mašīnbūves nozares eksporta apjoms palielināsies par 16%.

Savukārt Japānā uz EPA sniegtajām priekšrocībām cer elektronikas un autobūves nozares uzņēmumi.

Piemēram, ES muitas tarifi japāņu automobiļiem šobrīd ir desmit procenti, taču EPA paredz to pakāpenisku pazemināšanu līdz nullei.

Gan Brisele, gan Tokija sagaida, ka EPA būs arī zināma atbilde uz ASV prezidenta Donalda Trampa īstenoto protekcionisma politiku.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits