Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

EZA 11.martā izlems par Johnson & Johnson Covid-19 vakcīnas apstiprināšanu ES

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) otrdien paziņoja, ka 11.martā izlems par farmācijas uzņēmuma Johnson & Johnson (J&J) Covid-19 vakcīnas apstiprināšanu Eiropas Savienībā (ES).

EZA 16.februārī saņēma J&J Eiropas meitas kompānijas Janssen-Cilag International N.V. pieteikumu Covid-19 vakcīnas nosacītai reģistrācijai.

"Sagaidāms, ka EZA cilvēka medikamentu komiteja savu rekomendāciju par Janssen Covid-19 vakcīnu sniegs 11.martā" īpašā sēdē, tviterī pavēstīja EZA.

Eiropas Komisija (EK) ir pasūtījusi 200 miljonus J&J vakcīnas devu ar iespēju pasūtīt vēl 200 miljonus devu. EK paziņojusi, ka apstiprināšanas gadījumā 100 miljoni devu jāpiegādā līdz jūnijam.

Jaunajai vakcīna ir divas lielas loģistikas priekšrocības: to var uzglabāt ledusskapja temperatūrā, nevis īpašās saldētavās, tādējādi ir ievērojami atvieglota tās izplatīšana, un potēšanai ir vajadzīga tikai viena deva.

J&J janvāra beigās paziņoja klīnisko izmēģinājumu pirmos rezultātus.

Šajos izmēģinājumos, kas veikti 44 000 cilvēku astoņās valstīs, vakcīna bija efektīva par 66%, bet smagu slimības formu novēršanā tās efektivitāte bija 85%.

Šobrīd Eiropas Savienībā ir reģistrētas trīs vakcīnas pret Covid-19 - Pfizer-BioNTech ražotā vakcīna Comirnaty, Moderna ražotā vakcīna, kā arī AstraZeneca un Oksfordas Universitātes izstrādātā vakcīna.

Saskaņā ar februāra vidū valdībā rādītājiem materiāliem par vakcinācijas gaitu, Latvija pagaidām rezervējusi 231 200 šīs vakcīnas devu otrajā gada ceturksnī, 504 848 - trešajā ceturksnī un 105 366 - ceturtajā ceturksnī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits