Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

EZA sākusi vērtēt datus par Pfizer/BioNTech vakcīnas pret Covid-19 trešo devu

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ir sākusi vērtēt pieteikumu "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas pret Covid-19 trešās devas ievadei sešus mēnešus pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas personām no 16 gadu vecuma, aģentūru LETA informēja Zāļu valsts aģentūrā (ZVA).

Trešo devu plānots ievadīt vakcinētām personām, lai atjaunotu vakcīnas sniegto aizsardzību pēc tās mazināšanās.

EZA Cilvēkiem paredzēto zāļu komiteja paātrinātā kārtā izvērtēs datus, kurus iesniedzis "Pfizer"/"BioNTech", tostarp rezultātus no pašlaik noritoša klīniskā pētījuma, kurā aptuveni 300 pieaugušie ar veselu imūno sistēmu saņēma trešo vakcīnas devu aptuveni sešus mēnešus pēc otrās devas saņemšanas.

Komiteja sniegs ieteikumu par to, vai nepieciešams atjaunināt produkta informāciju. Šīs vērtēšanas iznākums gaidāms tuvāko pāris nedēļu laikā, ja nebūs nepieciešama papildu informācija, un par to paziņos EZA.

EZA veic arī atsevišķu literatūras datu vērtēšanu par mRNS vakcīnu ("Pfizer"/"BioNTech" vai "Moderna") trešās devas lietošanu personām ar būtiski kompromitētu imūnās sistēmas darbību, proti, ar novājinātu imūno sistēmu. Personām, kurām ir smags imūnās sistēmas nomākums un kuras pēc standarta primārās vakcinācijas nesasniedz pietiekamu aizsardzības līmeni, primārās vakcinācijas kontekstā var būt nepieciešama vakcīnas trešā deva. Par šīs vērtēšanas iznākumu paziņos EZA.

Kamēr tiek veiktas šīs vērtēšanas procedūras, EZA un Eiropas Slimību kontroles un profilakses centrs (ECDC) atsevišķā paziņojumā ir uzsvērušas savu pašreizējo nostāju jautājumā par vakcīnu pret Covid-19 papildu devu nepieciešamību. Lai gan EZA un ECDC uzskata, ka vispārējā sabiedrībā nav steidzamas nepieciešamības pēc vakcīnu trešās devas, EZA veic pašreizējā pieteikuma izvērtēšanu, lai nodrošinātu, ka nepieciešamības gadījumā ir pieejami vajadzīgie pierādījumi tālāku vakcīnu devu izmantošanai.

Par padomu sniegšanu vakcinācijas īstenošanai joprojām ir atbildīgas nacionālās tehniskās imunizācijas padomes, kuras vada vakcinācijas kampaņas katrā Eiropas Savienības dalībvalstī. Kamēr EZA izvērtē attiecīgos datus, dalībvalstis var jau apsvērt sagatavošanās plānus papildu devu ievadei.

ZVA atgādina, ka "Pfizer"/"BioNTech" ir vakcīna Covid-19 novēršanai. Tā pašlaik reģistrēta lietošanai personām no 12 gadu vecuma. Tā satur par ziņneša RNS (mRNS) dēvēto molekulu, kas satur instrukcijas pīķa proteīna veidošanai. Šī vakcīna iedarbojas, sagatavojot organismu aizsardzībai pret SARS-CoV-2 vīrusu.

Diskusijas, vai un kam būtu nepieciešama papildu vakcīna pret Covid-19 notiek arī Latvijā - medicīnas jomas speciālisti vairāk sliecas atbalstīt nostāju, ka pašlaik papildu deva nepieciešama vien smagi slimiem cilvēkiem, savukārt valdība domā piedāvāt tās ikvienam gribētājam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits