Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

FOTO: Glābēji sāk Vācijas Alpos dziļā alā ievainotā pētnieka evakuāciju

Starptautisku glābēju komanda uzsākusi Vācijas dziļākajā alu sistēmā ievainotā pētnieku evakuāciju.

52 gadus vecais speleologs Johans Vesthauzes kopā ar diviem biedriem pagājušā nedēļas nogalē devās pētīt Rīzendingas alu sistēmu, kas atrodas kalnos pie Austrijas robežas.

Svētdien grupu aptuveni kilometra dziļumā pārsteidza akmeņu nogruvums, kurā Vesthauzers guva galvas un krūšu kurvja traumu. Pārējie divi biedri negadījumā necieta. Viens no viņiem spēja izkļūt no alas, lai saceltu trauksmi, bet otrs palika pie cietušā biedra.

Cietušā evakuēšanai izvērsta plaša glābšanas operācija, kurā piedalās vairāk nekā 200 Vācijas, Austrijas, Šveices un Itālijas kalnu glābēju komandas.

Ceturtdien cietušo pētnieku sasniedza pirmie glābēji un ārsti, kas Vesthauzeram sniedza pirmo palīdzību.

Piektdien uzsākta sarežģītā operācija Vesthauzera evakuēšanai no alu sistēmas. Eksperti norāda, ka cietušā evakuēšana no 1000 metru dziļuma sarežģītajā alu sistēmā aizņems veselu nedēļu. Pat pieredzējušam alpīnistam vai alu pētniekam izkļūšana no alas aizņemtu vismaz desmit stundas, taču glābēju komandai līdzi jānes nestuves ar ievainoto, kuram smadzeņu traumas dēļ jāatrodas horizontālā stāvoklī.

Ceļā viņiem jāpārvar pazemes ezeri, šauras ejas un beigās jātiek augšā pa aptuveni 300 metrus augstu vertikālu eju. Draudus cietušā veselībai arī rada fakts, ka gaisa temperatūra alu sistēmā ir aptuveni plus trīs grādi pēc Celsija skalas.

Apjomīgo glābšanas operāciju veic vairāk nekā 200 kalnu glābēji no Vācijas, Austrijas, Šveices un Itālijas. Vesthauzera pārvietošanu pa posmiem veic atsevišķas glābēju grupas.

Bavārijas amatpersonas atteikušās minēt, cik daudz izmaksā sarežģītā un apjomīgā glābšanas operācija, bet Vācijas mediji jau prognozē, ka tā būs dārgākā glābšanas operācija Vācijas vēsturē un izmaksas varētu sniegties vairākos miljonos eiro.

1995.gadā atklātā Rīzendingas alu sistēma ir sarežģīta, jo tajā ir daudzi milzīgi paplašinājumi, šauras ejas, vertikālas ejas un pazemes ezeri. Eju tīkls kopumā stiepjas 19,2 kilometru garumā un 1148 metru dziļumā zem zemes. Ieeja Rīzengingas alu sistēmā atrodas aptuveni divu kilometru augstumā Bavārijas Alpos, kurai var piekļūt tikai kāpienā pa stāvi klints sienu vai nolaisties ar helikopteru.

Vesthauzers ir pieredzējis alu pētnieks un viens no Rīzendingas alu sistēmas atklājējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits