Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Francijā gaidāmi dzelteno vestu protesti, ierobežo metro darbību

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien, izklāstot pasākumus, kurus iecerēts īstenot, reaģējot uz jau gandrīz pusgadu ilgstošajiem dzelteno vestu protestiem, apsolījis samazināt strādājošo ienākumu nodokli, kas bija viena no galvenajām protestēju prasībām.

Tomēr vairāki dzelteno vestu neformālie līderi Makrona plānu jau noraidījuši, un viens no vispretrunīgāk vērtētajiem protestu vadoņiem Ēriks Durē prezidenta ceturtdienas runu aprakstījis kā "blabla". Savukārt Maksims Nikols to nosaucis par sliktāko politiskās "miglas pūšanas" piemēru.

Nikols sarunā ar aģentūru AFP norādījis, ka Elizejas pils saimnieks nav bijis spējīgs atzīt savu vainu un nav ieklausījies tajā, ko ļaudis pēdējo piecu mēnešu laikā pauduši ielās.

Tāpēc dzeltenās vestes sestdien paredzējušas jau 24.nedēļas nogali pēc kārtas atkal iziet ielās.

Šoreiz galvenās protesta akcijas paredzētas Parīzē un Strasbūrā. Taču vēl lielākas demonstrācijas dzeltenās vestes plāno 1.maijā, kas Francijā ir brīvdiena. Sestdienas akciju rīkotāji cer, ka Strasbūrā viņiem pievienosies dzeltenās vestes arī no Beļģijas un Vācijas.

Tomēr demonstrācija Strasbūras policijai nav pieteikta, un varasiestādes vairākās pilsētas vietās protestus ir aizliegušas, ņemot vērā iespējamos draudus sabiedriskajai kārtībai.

Tikmēr pēc Makrona runas ar aicinājumiem uz demonstrāciju Parīzē nākusi klajā arī galēji kreisā arodbiedrība CGT.

Lai gan par iecerētajām protesta akcijām pieejamās ziņas ir trūcīgas, policija devusi rīkojumu slēgt vairākas galvaspilsētas metro stacijas, un Parīzes sabiedriskā transporta uzņēmums RATP vēsta, ka, pamatojoties uz policijas rīkojumu, sestdien no plkst.8 nedarbosies deviņas metro stacijas.

Ja protesti vērsīsies plašumā, var tikt slēgtas arī citas stacijas, un aktuālo informāciju iespējams uzzināt RATP tīmekļa vietnē. Demonstrācijas paredzētas arī Lionā, lai gan lielākā daļa pilsētas centra protestētājiem ir slēgta. Tas pats attiecas arī uz Rennu. Protesti plānoti arī Tulūzā un Marseļā, taču šķiet, ka šī sestdiena varētu būt visai mierīga, jo galvenās akcijas tiek plānotas uz 1.maiju.

Viena no galvenajām demonstrācijām 1.maijā paredzēta Parīzē, kur

dzeltenās vestes gatavojas iziet ielās kopā ar Melno bloku un citiem anarhistu grupējumiem, kas pazīstami ar savu noslieci uz vardarbību.

"Mēs vēršamies pie visiem revolucionāriem Francijā un citviet, pie visiem, kas vēlas pārmaiņas, nāciet un veidojiet apņēmīgu un kareivīgu gājienu," mudina pasākuma rīkotāji.

"Represijas skar ikvienu. Mūsu atbildei jābūt kopīgai un vienotai," teikts aicinājumā uz akciju Parīzē. "Karš ir pieteikts!"

 

Top komentāri

Vecsčekists
V
Nu... varbūt mēs beidzot sāksim saprast, kāpēc CCCP specdienestiem nebija lielu grūtību savervēt milzīgu aģentūru Rietumu valstīs un šo valstu noslēpumus dabūt bieži vien par baltu velti... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits