Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Galīgie rezultāti: Īri iestājas par abortu regulējuma liberalizāciju

Jautājums par abortus regulējošo likumu liberalizāciju Īrijā nu ir izšķirts - oficiālie rezultāti apstiprina to, ko jau sestdienas rītā liecināja balsotāju aptauju dati - ar 66,4% balsu "par" īri izvēlējušies atteikties no tā dēvētā konstitūcijas astotā labojuma, kas faktiski liedza veikt abortus. Izņēmums bija tikai gadījumi, kad grūtniecība apdraud sievietes dzīvību vai sieviete ir pašnāvības riska grupā.

Kopumā pie urnām piektdien devās vairāk nekā 64% balsstiesīgo īru, un viņiem bija jāatbild uz jautājumu - paturēt spēkā vai atteikties no konstitūcijas astotā labojuma, kas paredz, ka nedzimušam bērnam ir tādas pašas tiesības uz dzīvību kā grūtniecei, arī tad, ja bērns ieņemts izvarošanas vai incesta rezultātā vai auglim ir tādas veselības problēmas, ka viņa izredzes uz izdzīvošanu ir ārkārtīgi niecīgas.

Kopā 66,4% jeb 1,429,981 cilvēks nobalsoja par atteikšanos no minētā likuma, bet pret bija 33,6% jeb 723,632 cilvēku.

Līdz ar atteikšanos no konstitūcijas astotā labojuma Īrijā pavērts ceļš abortu legalizācijai līdz 12 grūtniecības nedēļai.

Īrijas premjers Leo Varadkars paudis apņēmību, ka jaunam abortus regulējošam likumam jāstājas spēkā jau šogad. 

Īrijā, kur lielākā daļa iedzīvotāju skaitās katoļticīgi, tik pārliecinošs iznākums par labu abortu atbalstītājiem ir vērā ņemams trieciens katoļu baznīcai, turklāt zīmīgi, ka augustā Īriju apmeklēs Romas pāvests Francisks - tā būs pirmā Romas pāvesta vizīte Īrijā kopš 1979. gada, kad valsti apmeklēja Jānis Pāvils II. The Guardian raksta, ka vēl pirms ne tik ilga laika šāds pavērsiens Īrijā būtu neiedomājams politiskais projekts.

Īrijas premjers notikušo nodēvējis par "klusu revolūciju", uzsverot, ka Īrijas iedzīvotāji devuši nepārprotamu mandātu Īrijā ar likumu noteikt sievietes tiesības izvēlēties veikt abortu līdz 12 grūtniecības nedēļai.

Savukārt Īrijas ārlietu ministrs Saimons Konvīnijs uzsvēra, ka pārliecinošie rezultāti apstiprina, ka šis jautājums nebija "Dublina pret pārējiem" jautājums, bet līdzīgi domājuši cilvēki visā valstī. Tiesa, Dublinā atbalsts abortu regulējuma liberalizācijai bija lielāks nekā valstī caurmērā un pietuvojās 77%, kamēr ne visās grāfistēs uzvarēja abortu legalizācijas piekritēji, piemēram, Donegolā ar nelielu pārsvaru (51,9% pret 48,1%) uzvarēja abortu legalizācijas pretinieki.

Kamēr vairums īru pēc referenduma rezultātu izziņošanas līksmo, tostarp izejot ielās, grozījumu pretinieki atzinuši sakāvi, vienlaikus paužot sarūgtinājumu par vairākuma izvēli. "Šodiena būs grūta un smaga diena, taču turiet galvas augstu paceltas - nekad nav nepareizi iestāties par to, ko uzskatiet par pareizu. Ir nepareizi klusēt un jo īpaši nepareizi klusēt, kad vairākums ir pret jums," ierakstā Facebook paudis kampaņas Save the Eight (domāts astotais konstitūcijas labojums - red.) aktīvists Džons Makgirks.

Šī referenduma iznākums gan nenozīmē, ka visur Britu salās nu aborti būs legāli - tie aizvien teju visos gadījumos ir aizliegti Ziemeļīrijā. 

Jāatgādina, ka aborti katoļticīgajā Īrijā ar likumu ir aizliegti jau kopš 1861. gada, kad Īrija vēl pilnībā bija Apvienotās Karalistes pārvaldījumā. Abortu aizliegums palika spēkā arī neatkarīgajā īrijā, bet pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados ultrakonservatīvie aktīvisti lūkoja abortu aizliegumu nostiprināt vēl vairāk. Rezultātā 1983. gadā pēc referenduma tika pieņemts likuma labojums, kas paredz - nedzimušam bērnam ir tādas pašas tiesības uz dzīvību kā stāvoklī esošai sievietei. Sievietēm, kuras izvēlējušās grūtniecību priekšlaicīgi izbeigt, draudēja pat gadiem ilgs cietumsods.

Gandrīz pilnīgais aborta aizliegums ik gadu piespiedis tūkstošiem Īrijas sieviešu izvēlēties nelikumīgas un nedrošas grūtniecības pārtraukšanas metodes vai doties veikt abortu uz Lielbritāniju.

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

Alla Borisovna
A
Nesaprotu, par ko viņi tā priecājas, tie īri. Padomju Savienībā aborts bija populārs ģimenes plānošanas līdzeklis, nu un ne pie kādiem labiem rezultātiem šī prakse nenoveda.
NAV VIENALGA
N
viss būs vēl vairāk sačakarēts nekā tas ir pašlaik!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits